Kunstpracht en praal

Gepubliceerd op maandag 22 maart 2021

Basisschoolleerlingen uit het Westland krijgen alsnog de kans om professionele kunst en cultuur te beleven. Het programma Kunstpracht van Westland Cultuurweb werd opgehouden door de coronamaatregelen waardoor  een deel van de kinderen het afgelopen jaar hun voorstelling of museumbezoek hebben moeten missen. Samen met WestlandTheater De Naald en dansstudio Dance Innovation is er een inhaalevent vol verwondering opgezet.

Sinds de basisscholen weer open zijn, kunnen veel Kunstpracht-activiteiten doorgaan. Het programma was eerder volledig ingericht op kleinere groepen en dicht bij school. Zo heeft Westland Cultuurweb vanaf februari al ruim 2200 leerlingen een mooie ervaring mogen bieden. Slagwerkgroep Percossa bezocht middenbouwgroepen, De Dansers speelden een minivoorstelling voor de kleuters, en tal van bovenbouwgroepen bezochten een theatervoorstelling van Theaterloods-B. “Maar veel scholen moesten hun activiteiten ook afzeggen”, aldus programmaleider educatie Ilona Rozenboom van Westland Cultuurweb. “Omdat groepen niet gemengd mogen worden, omdat klassen in quarantaine zitten of omdat een school geen externen binnen laat. En de museumbezoeken kunnen natuurlijk nog steeds niet doorgaan.”

Voor enkele activiteiten is er een concreet alternatief bedacht. Zo ook voor de 1100 leerlingen die hun activiteit hebben moeten missen. Zij kunnen deelnemen aan het inhaalevent, welke samen met WestlandTheater De Naald en dansstudio Dance Innovation wordt georganiseerd. “Want júist in deze tijd is creativiteit, de magie van kunst en cultuur, zo nodig voor deze leerlingen”, geeft Ilona Rozenboom aan. In WestlandTheater De Naald draait een filmprogramma, speciaal opgesteld in samenwerking met EYE Filmmuseum. Klassen bekijken in een privé filmzaal een programma van korte gevarieerde films. Dansstudio Dance Innovation bezoekt de scholen met dansMAAKworkshops. Geïnspireerd op het werk van het Vlaamse dansgezelschap Rosas gaan de leerlingen aan de slag met stoelen, banken, krukken, andere zitobjecten én een flinke dosis energie en creativiteit.

De programmaleider is enorm blij dat de leerlingen in het Westlandse basisonderwijs in deze tijd tóch kennis kunnen maken met de kunsten door beleving: “Want daar doen we het uiteindelijk voor: álle Westlandse kinderen zich laten verwonderen over de nieuwe werelden die kunst en cultuur te bieden hebben.”