Oorlog. Wat zou jij doen?

Gepubliceerd op maandag 13 juli 2020

Deze vraag op de informatieborden van de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Westland Museum komt steeds terug. Na een wat valse start door de coronacrisis begint de expositie dagelijks meer mensen te trekken. En terecht, want je kunt gerust een anderhalf uur rondlopen zonder alles te hebben gezien.

Bij binnenkomst, in het museum aan de Middel Broekweg, is natuurlijk de Jeep die het meest in het oog springt. Daarboven hangen enkele tientallen zogenoemde ‘bevrijdingsrokken’. Deze zijn gemaakt door mensen uit het hele land die gevolg hebben gegeven aan de oproep. In de tentoonstellingsruimte hangen nog drie originele rokken die gemaakt werden van allemaal lapjes stof en symbolisch een feestelijk tintje gaven aan 5 mei 1945.

Maar de expositie begint natuurlijk bij 10 mei 1940. In Nederland, maar zeker ook in Westland gebeurde er bijzondere dingen. In diverse Westlandse gemeenten waren zo’n 2500 Nederlandse soldaten ingekwartierd. Zij kwamen in die eerste meidagen in actie en wisten veel tegenstand te geven. Natuurlijk niet genoeg want iedereen weet dat na het bombardement op Rotterdam de mobilisatie was afgelopen.

Op de informatieborden wordt ook ingegaan op de economische invloed van de bezetting door de Duitsers. In de eerste oorlogsjaren waren de prijzen eigenlijk best goed. Veel van de Westlandse producten werden dan ook geëxporteerd naar Duitsland en er waren vaste prijsafspraken. Later werd het lastiger, dat kwam niet alleen door het gebrek aan materiaal zoals plantgoed, glas en stookmiddelen. Ook was er een groot tekort aan werkkrachten. Veel mannen werden naar Duitsland gezonden voor de Arbeitseinsatz en anderen doken onder.

De expositie werd samengesteld door gebruik te maken van de collectie van het Atlantikwall-museum en het voormalige Fort-museum uit Hoek van Holland. Tevens werd er gebruik gemaakt van een viertal verzamelaars die hun kostbare herinneringen afgaven om de expositie compleet te maken. De expositie in het Westland Museum duurt nog tot het eind december 2020. 

Wil je weten wanneer het museum geopend is? Klik dan hier.