Zusters bij de opening van De Ark

Gepubliceerd op maandag 6 juli 2020

De afgelopen maanden is er terecht veel aandacht en waardering voor het personeel in de gezondheidszorg. Het is dan ook geen toeval dat op de Foto van de maand juli van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul vier dames in een wit uniform staan.

Hoogstwaarschijnlijk zijn we hier aanwezig bij de officiële opening van De Ark aan de Herenstraat, opvolger van Huize Sint Jan in Wateringen en de Mariastichting in Kwintsheul. De eerste paal werd geslagen op 22 juli 1969 door niemand minder dan de 91-jarige Doortje Bakker, de laatste moeder van het oude armenhuis in het Oosteinde. Het hoogste punt werd bereikt op 22 oktober 1970, en in mei 1971 betrokken de eerste bewoners van Huize Sint Jan hun nieuwe kamers, in juni gevolgd door de mensen uit Kwintsheul. De officiële opening moest echter nog wachten tot 5 oktober 1972.

De linker zuster is de enige met een naambordje, dat net niet te lezen is. Naast haar een zuster met grijs haar en een bril en een fototoestel met automatische flitser, dus geen gedoe meer met losse flitslampjes. Rechts van de deuropening zien we nog twee jongere zusters waarvan er een een object vasthoudt. Het kan een kunstwerk zijn, een trofee of misschien wel iets compleet anders. De rechter zuster is de enige die geen wit kapje op heeft. Misschien was ze nog in opleiding. Bijzonder is de rijdende plantenbak met zwenkwieltjes.

Wie zijn deze vier zusters uit De Ark? Is de foto gemaakt bij de officiële opening in 1972? Hoe is hun verdere carrière verlopen? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail of Facebook. Op de website en Facebook staan er nummers bij de dames als hulpmiddel bij het reageren.

Foto van de Maand

De Historische Vereniging plaatst maandelijks een foto op de website www.hvwk.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/hvwateringen. Het gaat om historische foto’s waarvan de werkgroep de achtergrond niet kent. Informatie en tips kunnen direct worden gezonden naar foto@hvwk.nl. Alle reacties komen op de website te staan. Op Facebook kunnen reacties direct worden geplaatst. De bundeling van alle reacties verschijnt in het ledenblad.

Maandelijks spreekuur

Vanwege de crisis is het historisch spreekuur tot nader bericht afgelast. Wij hopen over een tijdje weer op de eerste zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur gasten te verwelkomen in de Kaaskelder van de Hofboerderij in het Hofpark in het centrum van Wateringen.