Cultuur in Actie!

Gepubliceerd op woensdag 27 mei 2020

Cultuur in Actie! is een ketendemonstratie waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van de culturele sector. De sector is hard getroffen door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Zingen, optreden, een theater of festival bezoeken, het kan allemaal niet meer op de manier zoals het eerder was. 

Kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen daarom inkomsten. Helaas zijn de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Daarom komt Cultuur in Actie! Het doel is: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang. Omdat er niet kan worden verzameld op het Malieveld, wordt er zeven dagen lang, 12 uur per dag, geluiden verzameld die samen één grote stem vormen. De stem die opkomt voor de cultuur in ons land. Dit vindt plaats in De Fabrique in Utrecht, maar uiteraard om de beurt. 

De cabaretier, de geluidsontwerper, de cateraar, de festivalprogrammeur, de beveiliger, de zangeres van het levenslied, de penningmeester van de fanfare, de regisseur, de violist, noem maar op. De lijst is lang en beslaat de volle breedte. Eén voor één krijg je kans om Nederland te vertellen met hoeveel mensen je jouw werk doet en waarom het zo mooi is om te doen. Daarnaast wordt publiek uitgenodigd om (video)boodschappen te sturen waarin ze vertellen wat voor hen de waarde van cultuur is. Die boodschappen worden verwerkt en waar mogelijk gestreamd. 

Iedereen die zijn of haar stem wil laten horen wordt ontvangen door een bekende presentator. Maximaal 2 vertegenwoordigers per vereniging, groep, bedrijf, podium, etc. Zo verzamelen ze een stroom van verhalen die via een live stream op de website cultuurinactie.nl te volgen is. Met een speciale teller houden ze bij hoeveel mensen en hun achterban uiteindelijk op het ‘digitale Malieveld’ staan. Mensen in Nederland worden in staat gesteld om via de website dit initiatief te steunen. 

Zo doe je mee:
Voor deze ketendemonstratie komen vertegenwoordigers naar De Fabrique in Utrecht. Cultuur in Actie start op zaterdag 30 mei om 10 uur. Je kunt je van tevoren inschrijven voor een timeslot van 5 minuten. Er staat interviewset en een optreedset voor je klaar. Het interview is kort en krachtig en wanneer je zelf iets zou willen presenteren kan dat ook. Een speciaal lied, een gedicht, een act, niets is te gek. Na afloop teken je de witte ketendemonstratiewand.

In de interviewset krijg je drie vragen voorgelegd door een presentator.
1) Wat doe je en hoeveel mensen vertegenwoordig je?
2) Wat is zo mooi aan wat je doet?
3) Wat is er volgens jou nu nodig?

Meld je aan via info@cultuurinactie.nl en boek jouw vijf minuten in de ketendemonstratie en laat zien wat ons land niet kan missen!