Virginia Woolf, een stuk om je in vast te bijten

Gepubliceerd op maandag 24 februari 2020

De Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee (1928-2016) schreef in 1961 het stuk ‘Who’s afraid of Virginia Woolf?’ als antwoord op het ‘perfecte huwelijk’. Het is één van de tientallen toneelstukken die hij schreef en waarschijnlijk ook zijn bekendste. In het stuk maken we kennis met het middelbare echtpaar Martha en George. Ogenschijnlijk gek op elkaar, maar de vileine, woordelijke stroomstootjes die ze elkaar geven worden steeds harder. Als ze na een feestelijke avond laat thuiskomen blijkt er nog visite te komen. Wanneer het jonge echtpaar Nick en Honey arriveren is er al snel sprake van een enorme machtsstrijd. Een strijd die tot op het bot wordt uit gestreden.

‘Virginia Woolf’ stond al jarenlang nummer 1 op het wensenlijstje van Plankeniers-speelster Gerda van der Valk. Zij viert dit jaar haar vijftigjarig toneeljubileum en wist eindelijk de sterrencast te vinden waarmee dit stuk gespeeld kan worden. Haar tegenspeler Cent Wageveld, Kim Guijken als Honey en Wim van Baalen als Nick hebben zich vastgebeten in het stuk en blijven geloofwaardig overeind. In een uitverkochte ‘Speld’ kun je letterlijk een speld horen vallen.

Het stuk vereist van de spelers een enorme concentratie, maar ook het publiek moet blijven opletten en dat in het totaal bijna drie uur. Dit om na alle scheldpartijen en drank te moeten zien dat het ideale huwelijk -zeker tussen George en Martha- niet bestaat. Het is prijzenswaardig dat een amateurvereniging een dergelijke mastodont van een stuk speelt, maar het is De Plankeniers uit Naaldwijk zeker gelukt. Na afloop werd Gerda van der Valk nog even in de bloemetjes en cadeaus gezet.   

Wegens succes krijgt de reeks opvoeringen nog een vervolg! Donderdag 27 februari is er een laatste kans om het stuk te zien. Je kunt kaarten reserveren via info@deplankeniers.nl of 06-51213826.