Rasverteller Joop Alleblas presenteert zijn nieuwe boek vol jeugdherinneringen

Gepubliceerd op donderdag 20 februari 2020

Verhalen van oud-Wateringer Joop Alleblas zijn evenals zijn gedichten onnavolgbaar. De bezoekers van de presentatie van zijn nieuwe boek ‘Levertraan en drollenvangers’ hangen dan ook aan zijn lippen op zondagmiddag 16 februari in de Hofboerderij in Wateringen.

Het is vooral het opmerkelijk, levendige observeren dat Alleblas zijn hele leven al doet. Als achtste uit een gezin van tien kinderen wist hij zijn vroegste jeugdherinneringen vast te houden. De invloed van de kerk, hoe het is om in een groot gezin te leven en natuurlijk zijn hang naar vrijheid worden allemaal uitgebreid beschreven in het boek. De 73-jarige Alleblas heeft al menig boek op zijn naam staan en publiceerde enkele van de nu gebundelde verhalen al eerder in het weekblad ‘Westland Toen’. Zijn voorgaande boeken bevatten meestal poëzie, want Alleblas is ook een begenadigd dichter.

Het boek ‘Levertraan en drollenvangers’ omvat niet alleen jeugdherinneringen er is ook een groot gedeelte ingeruimd voor de demping van de Wateringse Vaart. Het boek, voorzien van veel foto’s, geeft de impact weer van deze activiteiten. De demping van de Wateringse Vaart zorgde voor veel onrust in Wateringen en veranderde het dorpsaanzicht voorgoed. Tijdens de presentatie werd nog even aandacht besteed aan twee mensen van het Utrechtse bedrijf A. Kraal, de zoon van de aannemer Arie Kraal en één van de werkkrachten, die nog meegewerkt heeft aan de enorme klus.

Joop Alleblas vertelde de verhalen alsof ze gisteren gebeurd waren en las ook stukjes voor uit zijn oeuvre. Voor de rasverteller was het niet moeilijk om het publiek te boeien. Ruim een uur wist hij de aandacht vast te houden. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de voorzitter van de Historische werkgroep Wateringen-Kwintsheul, de heer Chris Batist. Daarna werd het tijd voor een hapje en een drankje en natuurlijk een gesigneerd exemplaar van het boek. Het boek is te koop bij verschillende boekhandels in Westland en kost € 15,-.