Westlands kunstenaarscollectief WIT protesteert

Gepubliceerd op maandag 10 februari 2020

Komende zaterdag protesteert Westlands kunstenaarscollectief WIT in het centrum van ’s-Gravenzande tegen de onwillige opstelling van de gemeente Westland om drie verdwenen bronzen kunstwerken opnieuw een plek te geven in de openbare ruimte van ‘s-Gravenzande. 

Zo lag het beeld van gravin Machteld lange tijd als vuil tussen de verkeersborden op een gemeentewerf. Het argument dat er voor het beeld geen ruimte meer is na de herinrichting van het Marktplein in ’s-Gravenzande houdt volgens kunstenaarscollectief WIT geen stand omdat het plein nu voller oogt dan toen het beeld er nog stond. Het beeld werd door Ingrid Rollema speciaal voor die plek gemaakt als cadeau aan de burgers van ’s-Gravenzande ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten op 11 mei 1996. In de ’s-Gravenzander van 10 januari 2018 was te lezen dat, omdat de herontwikkeling van het gemeentekantoor nog wel even zou duren, op korte termijn met de kunstenaar zou worden gesproken over een tijdelijke locatie van de gravin. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en is het beeld nog steeds niet geplaatst. Ook de beelden ‘de druivenkrentster’ van Nic Kortekaas en het beeld ‘paard en ruiter’ van Henny Zandjans liggen al tijden in de opslag.

WIT vindt het ergerlijk dat de verantwoordelijke wethouder niet in actie komt om de beelden opnieuw te plaatsen. Inmiddels zijn er tegen de duizend handtekeningen opgehaald als protest tegen de lakse houding van een groot deel van het gemeentebestuur. Het kunstenaarscollectief gaat a.s. zaterdag in gesprek met het winkelende publiek en roept haar op om zich achter de actie van de kunstenaars te scharen om de drie beelden spoedig terug te zetten in de openbare ruimte van ’s-Gravenzande.