Westlandse bevrijdingsfilm in museum

Gepubliceerd op woensdag 29 januari 2020

Op zondag 2 februari staat het Westlands Museum in het teken van de historische film. In een carousel komen vier korte films aan bod, waaronder een unieke over de bevrijding van Naaldwijk. Op 9 mei 1945 kwamen de Canadezen samen met de ondergedoken burgemeester Elsen aan op het toenmalige ‘Marktplein’, maar tegelijkertijd reden de laatste, bewapende Duitsers over het plein en werden NSB-ers publiekelijk vernederd. In dit jaar van 75 jaar herdenking geeft deze film een prachtig beeld van de chaos in de eerste na-oorlogse dagen, iets wat toen in alle Westlandse plaatsen speelde.

Een tweede, 12 minuten durende film toont het dagelijkse in Poeldijk rond 1960, waarin de vele burgers en winkeliers uit die tijd voorbij komen, net zoals de groenteveiling en muziekvereniging Pius X. Een heel korte derde film laat ons zien hoe het dorp Ter Heijde er in 1928 uitzag; een dorp met armoedige huizen en onverharde wegen. Tot slot wordt een film getoond over groenteveiling ’s-Gravenzande.

De carousel start deze middag op drie momenten: 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Er wordt steeds gestart met een korte introductie. Het museum is deze zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur. Met een toegangsticket van het museum kun je ook de filmzaal betreden.