Een liefdeloze familie tot de dood ons scheidt

Gepubliceerd op maandag 20 januari 2020

Het stuk ‘Familie’ van de bekende toneelschrijfster Maria Goos geeft een inkijkje in een liefdeloze familie. Toneelvereniging ’s-Gravenspel uit ’s-Gravenzande speelt deze tragikomedie vier keer in Theater De Speld aan de Monnikenlaan te Naaldwijk.

De ouders Jan en Els proberen er nog iets van te maken, maar ook zij ervaren geen liefde. En zoals het in het echte leven gaat; wie goed doet, goed ontmoet geldt dat niet voor deze personages.

Moeder Els gaat dood, tenminste dat wordt gesuggereerd. Vader Jan heeft een affaire gehad en dochter Bibi is getrouwd met de alcoholist Von (die later Vondel blijkt te heten, want hij is verwekt in het Vondelpark). In dit soort kleine grapjes is Maria Goos een kei, zij weet niet bespreekbare dingen, bespreekbaar te maken. En dat niet alleen, aan het einde van het stuk worden de zaken zo scherp gezet dat het publiek enigszins schrikt en terugdeinst voor zoveel verbaal geweld. Het gaat dan niet over het andere echtpaar; zoon Nico en zijn vrouw Sandra. Zij voelt zich ver verheven boven de andere personages en haar man Nico is als kind in de ‘duffe pap’ gevallen, zoals moeder Els het verwoord. Ook blijken moeder en zoon een enorme hekel aan elkaar te hebben.

Gaandeweg het stuk krijg je als toeschouwer toch medelijden met alle personages. Zij hebben allemaal in een ‘eigen’ monoloog hun kwetsbare kanten laten zien. En dat is menselijk maar vooral moeilijk te spelen. Maar wat in het Zwitserse chalet had moeten gebeuren, gebeurt echter niet en wat er wel gebeurt komt tot een verrassend slot. Nieuwsgierig geworden? Het stuk wordt nog gespeeld op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari om 20:15 uur in theater 'De Speld'. Toegangskaarten kosten € 12,50 en zijn te reserveren op tel. nr 0650662244 of via janet_zuiderwijk@yahoo.com.