‘Van wie ben jij er één?’ nog steeds populair

Gepubliceerd op maandag 6 januari 2020

Altijd al nieuwsgierig geweest naar je roots? Of wil je echt weten van wie jij er één bent?

De maandelijkse spreekuurmiddagen van het Historische vereniging Wateringen-Kwintsheul worden nog steeds goed bezocht. Iedere eerste zaterdag van de maand zitten de vrijwilligers klaar in de ‘Kaaskelder’ in de Hofboerderij om vragen te beantwoorden, oude foto’s in ontvangst te nemen en natuurlijk te archiveren. Heel veel te archiveren. Jan de Brabander is deze eerste zaterdag in het nieuwe jaar alweer druk bezig met de foto van de maand. Dit fenomeen is al bekend in het Westland en mede door de komst van de social media erg geliefd. Deze maand een familiefoto van de familie Vis waar de historische vereniging graag alle namen bij wil hebben. Het is vaak een puzzel. Chris Batist vertelt dat er nog steeds maandelijks enveloppen vol met foto’s etc. worden aangeleverd. Vaak uit een nalatenschap en soms weet niemand wie erop staan. Iedere foto, bidprentje, overlijdensadvertentie of anderszins wordt echter bewaard. Wie om zich heen kijkt in de Kaaskelder kan zien dat er heel veel is. En dat er ook nog heel veel werk te doen is. Het is immers een levenswerk om alle foto’s en artikelen digitaal te verwerken. De vrijwilligers van de historische vereniging zijn dan ook hard op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met bijvoorbeeld het inscannen van foto’s. Heel veel verstand van computers hoef je er niet voor te hebben, maar wel geduld en natuurlijk zorgvuldig kunnen werken.

Er wordt al jarenlang gepleit om te komen tot een Historisch Informatie Punt in het Westland. Een plek waar alle historische verenigingen, het museum en het historisch archief bij elkaar komen. Maar zover is het nog niet. Al is er wel regelmatig overleg en wordt er ieder jaar een open dag gehouden in het gemeentehuis in Naaldwijk.

Voor de liefhebbers van genealogie is het ook mogelijk om via de website vragen te stellen aan de Historische vereniging in Wateringen.