Miljoenen punten vormen kleurrijke schilderijen

Gepubliceerd op maandag 9 december 2019

Een bezoek aan galerie Vellekoop & Vellekoop in De Lier leert dat het gebruik van kleur je vrolijk maakt. Dat komt vooral tot uiting in de bijzondere schilderkunst van de 80-jarige kunstenaar Theo Baars. De in het oog vallende bomen, het strakke, maar o, zo kleurrijke landschap en de grootte van de schilderijen; het zijn allemaal eye catchers. Piet en Francien Vellekoop hebben niet voor de eerste keer kennis gemaakt met het werk van de in Amsterdam geboren kunstenaar. Al eerder werden schilderijen in de sfeervolle galerie in De Lier tentoongesteld. Maar ditmaal is het een echte ‘Baars’-expositie. 

Een vaste hand van schilderen is essentieel bij de techniek die Baars gebruikt. Daarbij maakt hij gebruik van het zetten van miljoenen stippen. Het pointillisme betekent letterlijk stippen zetten, maar deze omschrijving is veel te makkelijk. Wie de schilderijen van dichtbij bekijkt weet dat iedere stip daar staat omdat deze in het grote geheel een functie heeft. En dat maakt dat de schilderijen van Baars zo razendknap zijn. Het is niet vreemd te weten dat een vergrootglas tot zijn attributen behoord. Maar natuurlijk ook een vaste hand waar iedere lijn, gebogen of recht moet staan als een huis. 

Tussen het werk van de kunstenaars zijn ook enkele op het Westland gerelateerde schilderijen. Het lijnenspel van warenhuizen of kassen past uitstekend bij zijn onderwerpen. Het is niet verwonderlijk dat veel van Baars zijn werk, zowel vroeg als later, verkocht is naar het buitenland. Daarom is het een buitenkansje om zo veel van zijn schilderijen bij elkaar te zien deze maand bij Kunsthandel Vellekoop & Vellekoop, Pastoor van Rooijplein 3 in De Lier. 

De galerie is open op afspraak en iedere zaterdag en zondag in december vrij toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur.