Kruisbestuiving een fijne ontmoeting tussen kunst en poëzie

Gepubliceerd op maandag 2 december 2019

Expositie ‘Kruisbestuiving - kunst & poëzie’ is een initiatief van Schrijvers tussen de Kassen en Kunsthuis18. Op zaterdag 23 november 2019 mochten de STDK-leden Marjoke Van Arnhem-van Baalen, Adrienne Vooijs , Piet Janssen en Giel van der Hoeven eigen gedichten voordragen bij eigen schilderijen of bij die van bevriende kunstenaars. 

Voor Marjoke van Arnhem is het dichten geen gewoonte. Normaal gesproken schrijft zij boeken of korte verhalen. Haar broer Bram heeft een galerie in Spijkenisse en schildert al jaren. Dat was het begin van deze kruisbestuiving waarbij Bram een schilderij maakte op een nostalgische jeugdherinnering van Marjoke en de krenttijd in beeld werd gebracht door een schilderij van een druivenkas. Ook Adrienne Vooijs had een kruisbestuiving, echter met kunst van haarzelf. Zij is zowel dichteres als schilderes en wist haar schilderijen te vertalen in gedichten en andersom. Een boeiend geheel. Giel van der Hoeven zocht de kunst bij twee bevriende kunstenaars waar hij op heel verschillende schilderwerken gedichten maakte met als centraal thema de zee. De schilderijen zowel als gedichten zijn mooi met elkaar verweven. Hekkensluiter was Piet Janssen die als (oud)Westlander ook een boeiend gedicht voorlas over de jaargetijde zomer. Zijn kunstenares is Lia Spitters die overigens ook zelf met kunst en gedichten te bewonderen is in het Kunsthuis 18. Dit inspireerde Piet om zelfs twee gedichten te maken op een schilderij.

De expositie is nog iedere zaterdag en zondag te bewonderen t/m zondag 15 december 2019 in Kunsthuis18 te Naaldwijk tussen 13.30 en 16.30 uur. Met op zaterdag 7 december voordrachten door Susanne van den Beukel-Hendriks, Nelleke Vollebregt en Nico van de Wetering. Op zaterdag 14 december is er ruimte voor open podium.