Welke muziekvereniging is dit?

Gepubliceerd op maandag 30 september 2019

De Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul plaatst maandelijks een foto op de website www.hvwk.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/hvwateringen. Het gaat om historische foto’s waarvan de werkgroep de achtergrond niet kent. Soms komt de foto van de maand zo ongeveer uit de lucht vallen. 

Zo ook de foto van oktober die volkomen onverwacht bij het historisch spreekuur werd binnengebracht. Een groepsfoto is altijd een leuke puzzel, zeker als er helemaal niets bekend is van de mensen die erop staan. We zien tweeëndertig heren poseren in een zaal, waarschijnlijk van een verenigingsgebouw. Achter hen aan de muur hangt een prijzenkast met medailles en lauwerkransen. Om de prijzenkast heen is een lier geschilderd, een duidelijk teken dat we met een muziekvereniging te doen hebben.

Aangezien er geen vaandel of naambord te zien is, weten we niet welke vereniging het is, zelfs niet of deze uit Wateringen of Kwintsheul komt. Wel staat er op de achterkant een stempel van de fotograaf, Will Eiselin (1898-1962). Hij werkte van 1945 tot 1952 in Den Haag en Rijswijk en ergens in die tijd moet de foto dan ook zijn gemaakt. Vrijwel alle mannen kijken met een strak gezicht naar de camera. Slechts bij een enkeling, zoals de man op de eerste rij links van het midden, kan er een lachje vanaf. Muziek maken is blijkbaar een serieuze zaak.

Wat zijn de namen van deze mannen? Welke muziekvereniging is het? Waar en wanneer is de foto gemaakt? Wat was de aanleiding? Informatie en tips kunnen direct worden gezonden naar foto@hvwk.nl. Op Facebook kunnen reacties direct worden geplaatst. De bundeling van alle reacties verschijnt in het ledenblad.

Maandelijks spreekuur

De foto's kunnen natuurlijk ook in het echt worden bekeken tijdens het maandelijkse historisch spreekuur op de eerste zaterdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. Dit spreekuur is bedoeld voor iedereen met vragen over of interesse in de lokale geschiedenis. De volgende spreekuren zijn op zaterdag 5 oktober en 2 november in de Kaaskelder van de Hofboerderij in Wateringen.