Kassen op buitenplaatsen

Gepubliceerd op maandag 8 juli 2019

Op woensdag 10 juli opent het Westlands Museum een nieuwe tentoonstelling met als onderwerp de tuinkassen die op buitenplaatsen stonden. Deze kortstondige expositie is een aanvulling op de tentoonstelling ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’, die in de grote expositieruimte te zien is.

In de 17e eeuw werd het voor de stedelijke elite een hype om in de zomermaanden op het platteland te gaan wonen. De zeer rijken konden een zelfstandig landhuis en tuincomplex van meerdere hectaren laten aanleggen. In deze grote tuinen werd geëxperimenteerd met allerlei uitheemse en exotische planten. Voor nogal wat buitenplaatsbezitters was het een sport om zo bijzonder mogelijke planten te gaan telen. Hieronder waren ook planten die door de VOC uit Indonesië en door de WIC uit Zuid-Amerika werden aangevoerd. Deze exoten konden ons koelere klimaat maar moeilijk doorstaan dus om ze de winter te laten doorkomen ging men speciale behuizingen bouwen. Uit deze bouwsels ontstonden de eerste kassen die in sommige gevallen ook verwarmd konden worden.

Wim Duijvestijn, vrijetijdskunstenaar en vrijwilliger van het museum, heeft voor deze expositie een selectie gemaakt van afbeeldingen van kassen en orangerieën. Van deze voorlopers van de latere tuinbouwkassen heeft hij schilderijen gemaakt, die een chronologisch beeld geven van de ontwikkeling van de tuinkas van 1600 tot 1900. Zo is te zien dat er een rechtstreekse lijn is van de (experimentele) buitenplaatskas uit de 17e eeuw naar de industrieel vervaardigde kassen van omstreeks 1900.

De expositie is te zien in de Wagenschuur van het museum en duurt t/m 8 september 2019. Meer weten?