Lentiz Dalton Mavo & Het Groene Lyceum winnaar eerste editie Spotlight

Gepubliceerd op dinsdag 2 april 2019

Maandagavond 1 april vond in De Naald de finale plaats van de eerste editie van de nieuwe Westlandse talentenjacht Spotlight! Een initiatief van WestlandTheater De Naald, in samenwerking met Westland Cultuurweb. Vijf middelbare scholen deden mee met deze eerste editie en vaardigden een act af voor de grande finale. Een professionele jury heeft de dansact van Liselotte, Yelina, Vera en Iris van het Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum uitgeroepen tot winnaar.

Een speciale jongerenjury, bestaande uit jongeren van de Jongerenraad van Gemeente Westland en het jongerenpanel van De Naald, kende hun ‘Jongerenprijs’ eveneens toe aan de vier meiden van het Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum.

ISW Hoogeland, ISW Irenestraat, ISW Gasthuislaan, Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum en Lentiz Floracollege kozen op eigen wijze en / of door middel van voorrondes de act die hun school zou vertegenwoordigen tijdens de finale in De Naald. Na een knallende gezamenlijke opening met alle finalisten heette presentator Pepijn Gunneweg het publiek welkom. Ook stelde hij de jury voor: zangeres LAKSHMI, comedian Kees van Amstel en directievoorzitter van CODARTS Wilma Franchimon.

DMB Academie van ISW Irenestraat beet de spits af. Zij brachten een totaaloptreden met muziek, zang, dans en stop-motion beelden. Een opening waarbij het publiek meteen op het puntje van de stoel zat. Daarna was het de beurt aan de leerlingen van het Lentiz Floracollege; zes leerlingen brachten hun performance ‘steal the show’, waarin zang, tapdans en dans elkaar afwisselden met op de achtergrond projecties van tekeningen van een van de leerlingen. ISW Gasthuislaan sloot het eerste deel voor de pauze af met een intrigerende Russische dans, die diepe indruk maakte op de zaal.

Na de pauze opende zangeres en jurylid LAKSHMI met een prachtig ingetogen nummer. ISW Hoogeland mocht vervolgens het podium betreden. Hun act Best Of Hoogeland bestond uit zang, dans en live muziek. Na lang wachten was aan Lentiz | Dalton MAVO & Het Groene Lyceum de eer om de laatste act op het podium te brengen. Een prachtige dansact in verschillende stijlen en mét een boodschap om mee af te sluiten!

Uitslag en prijs
Een lastige taak volgde voor beide jury’s. Tijdns het juryberaad werd een bijna uitverkochte Naald geboeid door een weergaloos optreden van saxofonisten Jim Brinkman en David Koopman én een optreden van The Voice of Holland deelneemster Evelien van Buren. De spanning steeg met de minuut en eindelijk was daar het moment dat Pepijn Gunneweg de jury het podium op riep om te uitslag bekend te maken. De ijzersterke dansact van Liselotte, Yelina, Vera en Iris van het Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum werd door de jury verkozen tot winnaar van de eerste editie van Spotlight! Zij ontvingen een speciaal ontworpen glazen bokaal van sponsor Glascom International, een optreden op het Nieuwjaarsconcert in januari 2020 in De Naald én een masterclass, beschikbaar gesteld door stichting Filiorum Future. Alle finale acts kregen tevens een plek aangeboden op het cultuurfestival Podium Westland in september.

De jongerenprijs werd eveneens aan de vier meiden toegekend: een bezoek aan een voorstelling in het nieuwe seizoen van De Naald.

Kortom: een waanzinnige avond waarbij jong, Westlands talent een podium kreeg en in de Spotlights trad.

Spotlight werd mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Fonds 1818, Loswal de Bonnen, Filiorum Future en Glascom International.Fotografie: Justin Manders.