Update Kunstkracht 55+

Gepubliceerd op maandag 30 oktober 2017

Update! De eerste twee jaar van Kunstkracht 55+ lopen richting het einde. En wat een succes blijkt het hele project te zijn! In twee jaar tijd worden acht projecten georganiseerd waarbij inwoners van woonzorglocaties van Careyn en Pieter van Foreest actief deelnemen aan een kunstdiscipline. Op sommige locaties vindt inmiddels zelfs al het tweede project plaats.

Op dit moment geeft slagwerkdocent Michel Ponsioen tien weken les op djembé en andere instrumenten op locatie Woerdblok (Careyn). In december sluiten we dit project af met een optreden van de bewoners samen met het dagorkest van Muziekvereniging Fusica. In de Ark (Careyn) in Wateringen werkt kunstdocent Marja Ouwerling gedurende tien weken met bewoners en cliënten van de dagbesteding aan het maken van tekeningen en schilderijen. In januari worden alle werken in een mooie expositie zichtbaar gemaakt voor familie, vrienden en iedereen die het leuk vindt om te komen kijken.
In Terwebloem (Pieter van Foreest) in Poeldijk zijn kunstdocenten Juliette van de Walle en Alies Bakker gestart met lessen waarin zij de bewoners kennis laten maken met allerlei materialen en technieken. Spannend om straks te zien welke persoonlijke creaties zijn ontstaan! In De Hooge Tuinen (Pieter van Foreest) in Naaldwijk wordt nog steeds volop gedanst. Het gaf de bewoners zoveel plezier en uitdaging om te dansen dat dansdocent Laura Taal van Danscreatie een jaar lang dansles zal blijven geven. Een mooi voorbeeld van hoe de samenwerking door deze instelling en de dansschool uit eigen initiatief na de pilot is voortgezet. Danscreatie zal op korte termijn ook lessen gaan verzorgen in Vlietzicht (Pieter van Foreest) in Wateringen. Laura geeft op dit moment ook les in de Rozenhof (Careyn) in Naaldwijk.

De discipline Zang/muziek is ook van start gegaan: Theaterschool Koperen Kees/Muziekmeesters verzorgt het project ‘Ja zuster, nee zuster’ in De Kreek (Pieter van Foreest) in ’s-Gravenzande. Zangdocent Esther van Es zingt, samen met een wisselende bezetting van muzikanten, elke week op theatrale manier met de bewoners. In voorbereiding is een project in Huize Dijckwegh in Naaldwijk. Diverse bewoners van dit huis hadden vroeger een tuinbouwbedrijf. In meerdere gevallen is het bedrijf overgegaan naar de jongere generaties. Het idee leeft nu om een aantal bezoekjes af te leggen aan bedrijven en dit te combineren met lessen in beeldende kunst, denk aan tekenen en fotografie.

Om Kunstkracht 55+ samen met de instellingen in 2018 en 2019 voort te kunnen zetten, heeft Westland Cultuurweb weer diverse fondsaanvragen uitgezet. Als de financiering rond is, gaan we in de komende twee jaar maar liefst 24 projecten realiseren. Het bedrijf Certhon zal ook opnieuw sponsoren én de zorginstellingen hebben aangegeven zelf ook vanuit de eigen middelen een bijdrage te leveren omdat zij de nieuwe kunstactiviteiten in huis willen houden.

Meer lezen over Kunstkracht 55+? Dat kan hier!