Boeren, burgers en buitenlui: Open Monumentendag 2017

Gepubliceerd op dinsdag 29 augustus 2017

Boeren, burgers en buitenlui. Hoort, hoort en zegt het voort!

Op zaterdag 9 september is een record aantal van 42 monumenten in het Westland te bezoeken.

Dat wordt kiezen! Want elk monument is uniek. Sommige zijn alleen op deze dag open voor publiek. Maar ook de monumenten die vaker open zijn, organiseren tijdens Open Monumentendag extra activiteiten. Tentoonstellingen, live muziek, speciale rondleidingen, kinderactiviteiten en het beklimmen van de torens.

Het thema is dit jaar Boeren, burgers en buitenlui. 

Als de dorpsomroeper vroeger de aandacht wilde trekken, deed hij dat met de kreet “Boeren, burgers en buitenlui!” Daarmee bedoelde hij dorpsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan. Die zijn op allerlei manieren economisch en maatschappelijk met elkaar verbonden. Veel rijke stadsbewoners hadden hier in Westland hun buitenplaats om tot rust te komen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij De Zeven Gaten in De Lier. Vanaf het gemaal aan de Zweth vaart alleen vandaag een boot met gids naar dit uniek natuurgebied bij Buitenplaats Hofzicht in De Lier. Of kom kijken in de Hofboerderij in Wateringen , waar dit jaar de opening van de Westlandse Open Monumentendag  plaats zal vinden. Naast de Hofboerderij slaan de rondtrekkende Huurlingen van Voorne hun kamp op en oefenen hun zwaardtechnieken. Of ga naar historische druiventuin Sonnehoeck in Kwintsheul, een van de oudste tuinderscomplexen van het Westland. Hiervandaan  kan je gratis met een schuit naar Poeldijk varen. Van molens tot hofjes en van grafkelder tot koestal: waan je in de wereld van Westlandse boeren, burgers en buitenlui.

Zo ga je voorbereid op pad

Op Open Monumentendag zie je het Westland op een andere manier. Download de speciale plattegrond via www.monumentaalwestland.nl. Hierop staan de monumenten, maar ook de oude wegen en kerkenpaden  uit 1712, die nu nog de dorpen met elkaar verbinden. Via de app van izi.travel ontvang  je informatie over deelnemende monumenten terwijl je fiets langs knooppunten. Ook zijn er wandelroutes verkrijgbaar. Vraag bij de informatiepunten naar de activiteiten in de buurt. Dat kan in de Dorpskerk in ’s-Gravenzande, in De Westlandse Druif in Monster, bij de informatiestand op het Wilhelminaplein in Naaldwijk, in de Domkerk in De Lier, in de Pleinkerk in Wateringen en in de Bartholomeuskerk in Poeldijk. Voor wie de smaak te pakken heeft, is op zondagmiddag de Bartholomeuskerk extra geopend.

De openingstijden van alle deelnemende monumenten staan vermeld op www.monumentaalwestland.nl.  Tot ziens op 9 september!