Zuid-Hollands Symfonie Orkest bij Oude Kerk Klassiek

Gepubliceerd op vrijdag 11 november 2016

Zondag 27 november is De Oude kerk in Naaldwijk wederom podium voor een concert in de reeks Oude kerk Klassiek. Dit keer is Het Zuid-Hollands Symfonieorkest te gast.
In 2014 verzorgde het ZSO voor het eerst een concertmiddag in de serie. Dit was een groot succes en het orkest komt daarom ook dit jaar graag terug met een romantisch programma.


Het Zuid-Hollands Symfonieorkest (ZSO) is opgericht in 2000 en repeteert in Den Haag. Naast het ‘ijzeren repertoire’ van bijvoorbeeld Beethoven, Mendelssohn en Tsjaikovski, worden ook modernere werken van componisten als Debussy, Ravel en Stravinsky uitgevoerd. Hierdoor blijft het orkest flexibiliteit en muzikaliteit optimaal ontwikkelen en blijft de wekelijkse repetitie afwisselend en uitdagend.

Het orkest staat onder muzikale leiding van dirigent Joost Geevers, solist is Pieter van Loenen.

Zondag 27 november, 15.00 uur in De Oude Kerk, Kerkstraat 12, 2671 HC Naaldwijk
Kaartverkoop via WestlandTheater De Naald

Programma

J. Sibelius- vioolconcert
De Fin Jean Sibelius (1865 - 1957) had een grote wens: violist worden. Maar zijn vader stuurde hem naar de universiteit om rechten te studeren. De studie strandde al na een jaar en Sibelius ging alsnog naar het conservatorium om viool te studeren. Hij had niet genoeg talent om hier zijn brood mee te verdienen, maar ontwikkelde zich als componist. Een van zijn meesterwerken is het vioolconcert. In het stuk uit 1904 is Sibelius’ liefde voor de viool goed terug te horen. De componist dirigeerde zelf de première in Helsinki. Na de eerste uitvoering herschreef Sibelius het werk grondig. Hij voltooide de nieuwe versie in 1905. Sommige luisteraars vinden dat de klank van het werk de sfeer van de Finse meren weergeeft: op sommige plekken zwart en rustig en op andere plekken licht en levendig. In lange melodielijnen en virtuoze passages heeft Sibelius alle mogelijkheden van de viool gebruikt. Donkere klanken uit het orkest geven het werk een melancholisch karakter.

J. Brahms – symfonie nr. 4
Johannes Brahms (1833 - 1897) werd geboren in een sloppenwijk in Hamburg als zoon van een muzikant, die in cafés hoorn en contrabas speelde, en een kleermaakster. Ondanks de armoede waarin hij opgroeide, heeft Brahms zijn talent kunnen ontplooien. De componist dirigeerde veel, voornamelijk zijn eigen muziek. In de jaren 1856 tot 1858 werkte hij in het Duitse Detmold aan het prinselijk hoftheater. Brahms voltooide zijn vierde symfonie in 1885 en dirigeerde zelf de première in Meiningen. Hij maakte zich zorgen of het publiek het werk goed zou ontvangen, maar deze zorgen verdwenen snel. De luisteraars omarmden de lyrische en romantische symfonie. Nog altijd is Brahms’ 4e symfonie een populair werk en vaak te horen in concertzalen over de hele wereld.

De concertserie ‘Oude Kerk Klassiek’ wordt gerealiseerd door WestlandTheater De Naald in samenwerking met Westland Cultuurweb en Stichting Vrienden van de Oude Kerk