Expositie ‘Van wie ben jij er een?’

Gepubliceerd op zondag 23 oktober 2016

De Studiegroep Genealogie Westland bestaat 40 jaar en organiseert een expositie over genealogie in het Westlands Museum. Sinds 1993 resideert de verengiign op de zolder van het mueum, waar ze haar bijeenkomsten en inloopmiddagen voor belangstellenden houdt.

‘Van wie ben jij er een?’ is de bekende vraag die menig Westlander regelmatig stelt om te achterhalen uit welke familie iemand anders afkomstig is. Met behulp van stamboomonderzoek is het mogelijk om de achtergrond van je eigen familie te achterhalen. De naam van opa en oma weten we vaak nog wel, en mogelijk ook van hun vader en moeder. Maar daarvóór? De leden van de Studiegroep helpen er graag mee.

Er zijn vier soorten stambomen, waarvan er in de expositie drie zijn uitgewerkt.

Van de Poeldijkse familie Van Dijk wordt een stamreeks getoond. Dit is een overzicht van de voorouders in rechte mannelijke lijn. De oudst gevonden vader, de stamvader, blijkt in 1625 geboren te zijn.
De tweede vorm, de genealogie lijkt op een stamboom, maar hier worden de zonen verder uitgewerkt: ook de partners en kinderen worden vermeld. De expositie toont de genealogie van de Wateringse familie Kouwenhoven.
De kwartierstaat ten slotte is de meest populaire vorm van voorouderonderzoek. Het is een overzicht van alle voorouders van de betreffende persoon. Het gaat dus om twee ouders, vier grootouders, enz. Van de familie Vijverberg is de kwartierstaat en van de familie Janssen-De Groot een fotokwartierstaat te zien.
Naast deze familiebeschrijvingen toont de expositie voorbeelden van Westlandse familiewapens en is er informatie te vinden over de bewoners van de Boschpolder in Naaldwijk. Bovendien zijn in vitrines bijzondere foto’s en gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuwen te zien.

De tentoonstelling start op 29 oktober duurt tot en met zondag 26 februari 2017. De openingstijden van het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk zijn dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kinderen en donateurs hebben gratis toegang. In de weekenddagen zijn leden van de Studiegroep aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. Tevens is er elke derde zaterdag van de maand een gratis inloop-spreekuur, waar u gebruik kunt maken van het archief van de studiegroep, t.b.v. uw eigen onderzoek.