Verkiezing Westlandse Streekdichter in De Naald

Gepubliceerd op maandag 18 januari 2016

Op donderdag 28 januari is het zover: de installatie van de eerste Streekdichter van het Westland! Tijdens een feestelijke avond in De Naald maakt de jury haar keuze bekend uit de drie finalisten: Wim Duijvesteijn, Marijke van Geest en Nico van de Wetering.

De onafhankelijke jury, bestaande uit Renske van Kooij, Ties Elzenga, Wouter van Heiningen, Joz Knoop en Alphons de Wit, stond voor de lastige klus om uit de zeven (anoniem gemaakte) inzendingen de eerste Westlandse streekdichter te kiezen. Ze wogen vakmanschap, stijl en originaliteit van de kandidaten. Na rijp beraad kozen ze voor de inzendingen van Nico van de Wetering (Wateringen), Wim Duijvesteijn (Honselersdijk) en Marijke van Geest (’s-Gravenzande). De winnaar wordt op 28 januari door de voorzitter van de jury, oud-burgemeester Ties Elzenga, bekendgemaakt.

Duo-presentatoren Jeroen Kunstman (Westland Cultuurweb) en Adje Kloos presenteren de avond voor genodigden in de Rabozaal, waar onder andere oud-stadsdichter van Leiden, Jaap Montagne, aan het woord komt. Katja Remmerswaal zorgt voor de muzikale omlijsting. De nieuwe Streekdichter wordt ingehuldigd door wethouder Marga de Goeij, zij reikt de wisseltrofee uit die door Menno ‘t Hart van kunstenaarscollectief WIT is gemaakt.

De vereniging ‘Schrijvers tussen de Kassen’ heeft het initiatief genomen voor deze verkiezing van de eerste officiële Westlandse Streekdichter. De dichter gaat gedurende twee jaar actualiteiten of speciale gebeurtenissen in onze regio opluisteren met gedichten die het publiek via de media kan lezen. Hij of zij kan daarbij iedereen op ludieke of kritische wijze een spiegel voorhouden, want de dichter is – anders dan in veel gemeenten – onafhankelijk van het gemeentebestuur aangesteld. Drie partners, Bibliotheek Westland, De Naald en Westland Cultuurweb, steunen het initiatief.
In 2018 draagt de Streekdichter de wisseltrofee over aan zijn of haar opvolger.