Van plastic soep tot kunst: unieke expositie bij Zuidkoop

Gepubliceerd op dinsdag 25 augustus 2015

Olifanten, leeuwen, neushoorns en giraffen… allemaal veroveren ze de showroom van Zuidkoop Natural Projects in De Lier tijdens de unieke expositie met Ocean Sole beelden. En ze blijven nog even, want de expositie is wegens enorm succes verlengd tot en met 13 november! De kleurrijke kunstwerken, van klein tot levensgroot, komen rechtstreekst uit Kenia en worden gemaakt van plastic afval dat aanspoelt op de stranden van Kenia.

Plastic soep
Het is haast niet voor te stellen, maar het hoofdingrediënt voor de kunstwerken die bij Zuidkoop gepresenteerd worden, zijn afgedankte teenslippers. Want miljoenen teenslippers komen jaarlijks in zee terecht. Ze belanden in de plastic soep: gigantische afvaleilanden die ontstaan op plekken in de oceaan waar zeestromingen bij elkaar komen. Een groot deel van deze plastic soep spoelt vervolgens aan op stranden, o.a. in Kenia. 

Bijdragen aan drie mondiale issues 
De aangespoelde teenslippers worden verzameld en schoongemaakt door medewerkers van Ocean Sole. Vervolgens worden de teenlippers tot grote blokken gelijmd, waaruit het creatieve team van ambachtslieden de mooiste beelden houwt. Ocean Sole draagt hiermee bij aan een oplossing voor drie lokale en mondiale issues: het voorkomt en verhelpt vervuiling van land en zee, het creëert werkgelegenheid en het beperkt houtkap voor kunstwerken.

De Afrikaanse savanne tot leven
Olifanten, leeuwen, neushoorns, giraffen en nog veel meer bekende dieren van de Afrikaanse savanne komen zo tot leven uit teenslippers en ander plastic afval. De expositie bij Zuidkoop toont kleine beelden, maar ook levensgrote kunstwerken. Ieder object is uniek en heeft zijn eigen one of a kind kleurenpatroon. De beelden worden gepresenteerd in een spraakmakende omgeving tussen de groene en florale kunst van Zuidkoop.

De expositie is te bezoeken tot en met vrijdag13 november. De expositieruimte aan de Zijtwende 52 in De Lier is geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.