Gedichtenbundel Joop Alleblas

Gepubliceerd op donderdag 5 februari 2015

Deze week verschijnt van de Westlandse dichter Joop Alleblas een nieuwe gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer. Het eerste exemplaar zal op Valentijnsdag 14 februari in de Hofboerderij in Wateringen aangeboden worden aan Ties Elzenga, oud-burgemeester van Naaldwijk. Alleblas zal dan ook een performance geven van gedichten uit De nacht bestaat niet meer en uit eerder verschenen bundels. Hij zal speciale aandacht besteden aan het fenomeen Valentijnsdag.

Joop Alleblas (1946) die woonachtig is in De Lier, groeide op in Wateringen als achtste kind in een gezin met tien kinderen. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en promoveerde in 1988 aan de Landbouw Universiteit te Wageningen.
Dichten is zijn tweede natuur. Hij publiceerde in diverse verzamelbundels. Zijn gedichten verschijnen in regionale kranten en weekbladen. Hij treedt op in literaire cafés en  open podia.
De onderwerpen voor zijn gedichten vindt hij in alledaagse gebeurtenissen. Hij schroomt niet zijn fantasie de vrije teugel te laten. Zijn jeugd in de naoorlogse jaren in het katholieke Wateringen is een favoriet onderwerp. De invloed van de zestiger jaren van de vorige eeuw, losgeweekt van conventies en vastgeroeste patronen, is in zijn werk aanwezig. Hij voelt zich thuis in het vrije vers en streeft ernaar zijn gedichten zo toegankelijk mogelijk te houden. Met een vleugje sarcasme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze.