Dag van de Koorzanger

Gepubliceerd op maandag 8 september 2014

Zaterdag 1 november 2014 organiseert de Westlandse Korenfederatie samen met Westland Cultuurweb de “Dag van de Koorzanger” in de Kiem in ’s-Gravenzande.

Wat houdt dat in?
De dag van de Koorzanger bestaat uit diverse workshops. In elke workshop staat een thema of een specifieke genre koorzang centraal. Elke workshop wordt geleid door een deskundige en enthousiaste docent. Je kunt deelnemen aan twee verschillende workshops. Eén in de ochtend en één in de middag. In de middagsessie studeert elke workshopgroep ook een lied in. Aan het eind van de dag zullen we het ingestudeerde lied aan elkaar laten horen in de vorm van een miniconcert.
Het miniconcert is de feestelijke afsluiting van de dag. Belangrijk is dat de deelnemers in een ontspannen sfeer (opnieuw) ervaren hoe bevrijdend en verrijkend zingen in een groep kan zijn. Tijdens de workshops wordt spelenderwijs gewerkt aan de techniek van het zingen.

Wat nog meer?
De workshops zijn ook bedoeld voor “ontmoeting”. Je komt vanzelfsprekend in contact met leden van andere koren. Door ieders enthousiasme voor de koorzang raak je ongetwijfeld geïnspireerd en wie weet, leer je hier ook nog wat van!
Wanneer je als zanger kiest voor een genre buiten je eigen koorrepertoire maak je kennis met facetten van het zingen die je misschien nog niet kende.
Aan het einde van de dag is er gelegenheid voor een afsluitende borrel (niet in de cursusprijs inbegrepen).

Workshops
1. Improvisatie
Ben je gewend altijd van blad te zingen en precies te doen wat er staat? Ben je benieuwd hoe je kunt improviseren met een groep? In deze workshop leer je hoe je met een groep de vaste tekst en noten los kunt laten en vanuit improvisatie met elkaar in korte tijd een eigen koorstuk kunt maken.
2. Stemtechniek
In deze workshop wordt er dieper ingegaan op de techniek om de stem makkelijker te kunnen laten functioneren. Deze workshop is voor iedereen die merkt dat je soms tegen blokkades aanloopt als je aan het oefenen bent. Er wordt aandacht besteed aan een aantal algemene stemtechnieken maar er is ook ruimte voor persoonlijke vragen.
3. A capella modern (Barbershop)
Houd je van close harmony zingen of lijkt het je leuk dit eens te doen? Barbershop is ontstaan in de barbershops rond 1900. De klanten zongen met elkaar tijdens het wachten. Het repertoire bestaat vooral uit Engelstalige muziek uit de eerste decennia van de 20e eeuw en de modernere musicals.
4. A capella klassiek (Renaissance)
In deze stijl zingt men a capella, dus zonder begeleiding, kerkmuziek uit de renaissance. Omdat er geen begeleiding is, is het een extra uitdaging om de klanken met elkaar tot één geheel te maken. Deze workshop is voor de wat meer ervaren koorzanger.
5. Popsongs
Lekker meerstemmig poprepertoire uit de huidige hitlijsten zingen! Ben je niet (meer) zo thuis in de moderne popmuziek? Na deze workshop ben je weer een beetje op de hoogte. Er zal ook aandacht besteed worden aan stemgebruik wat past bij popmuziek zingen.
6. Muzikale presentatie en tekstbeleving
De partijen zijn gekend en het concert komt eraan. Maar waar gaan de stukken die je zingt eigenlijk over en hoe breng je dit over op het publiek?
Aan de hand van een lied ga je hiermee aan de slag.
7. Black gospel/soul
Bij deze energieke, hoopvolle manier van zingen kun je niet anders dan meeswingen en klappen. De benaming 'black gospel' staat nu niet meer zozeer voor de benodigde huidskleur van de zangers, maar meer voor de muziekstijl en de dynamische manier van zingen.
Tijdschema
09.15 uur – inloop met koffie/thee
10.00 uur – plenaire bijeenkomst – welkom en uitleg
10.30 uur – start 1e ronde workshops
12.30 uur – lunch
13.30 uur – start 2e ronde workshops
15.30 uur – miniconcert
16.00 uur – napraat met borrel

Deelnemers
De dag staat open voor iedereen. Bij aanmelding wordt gevraagd je 1e, 2e en 3e voorkeur aan te geven voor de workshops waaraan je wilt deelnemen.

Aanmelden
Individueel aanmelden kan via de website van de Westlandse Korenfederatie (www.westlandsekorenfederatie.nl).
Aanmelden als koor kan via een e-mail aan de secretaris van de Westlandse Korenfederatie (secretaris@westlandsekorenfederatie.nl). Je ontvangt dan per omgaande nadere informatie over de verwerking van de aanmelding. Ieder koorlid kan individueel zijn voorkeur voor de workshops aangeven.

Kosten
Deelname kost € 20,- per persoon (inclusief lunch en drank tijdens de dag, exclusief borrel na afloop).
Voor leden van de Westlandse Korenfederatie zijn de kosten € 15,- per deelnemer.
Koren die geen lid zijn van de Westlandse Korenfederatie krijgen een groepskorting van 12½% wanneer zij met minimaal 20 leden deelnemen
(kosten zijn dan € 17,50 per deelnemer).

De dag van de koorzanger wordt mede mogelijk gemaakt door Westlandse Korenfederatie, Westland Cultuurweb, Loswal de Bonnen en Fonds Westland.