Kunstkracht 10 van start!

Gepubliceerd op maandag 8 september 2014

Leerlingen aan de slag met cultuurleerlijnen Westland Cultuurweb!

OBS De Willemsschool in Monster start komende week als eerste Westlandse school met Kunstkracht 10, de nieuwe lessen cultuureducatie voor het primair onderwijs. Dankzij de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit zijn de lessen theater, muziek en dans ontwikkeld door Westland Cultuurweb, i.s.m. de Pieter van de Plasschool uit Wateringen, de Godfried Bomansschool in ‘s – Gravenzande en de Eerste Westlandse Montessorischool in Monster.

Na een training voor de leerkrachten van de deelnemende scholen, gaan zij zelf met de leerlingen aan de slag om theater, dans en / of muziek gestructureerd, in een doorlopende leerlijn te implementeren binnen de school. Zodat straks de leerlingen bijna elke week theater- dans- of muziekles krijgen! Karen Baars van de Willemschool, die als eerste starten met de leerlijnen, benadrukt: “De Willemsschool vindt het belangrijk dat onderwijs past bij elk kind. Dat betekent dat er niet alleen naar rekenen en taal wordt gekeken maar dat de creatieve ontwikkeling van kinderen ook aandacht  krijgt. Cultuureducatie geeft kinderen de mogelijkheid om uit te blinken in andere competenties en daardoor o.a. hun zelfvertrouwen, hun verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid te vergroten.”
Dit schooljaar starten ook als pilotschool De Andreashof in Kwintsheul, De Eerste Westlandse Montessorischool in Monster, De Godfried Bomansschool in 's-Gravenzande, De Herman Broereschool in Naaldwijk, Pieter van de Plasschool in Wateringen, Pius X in Wateringen en De Zeester in Monster met de lessen van Kunstkracht 10.

Creativiteit en nieuwsgierigheid
Kunstkracht 10 bestaat uit lessen cultuureducatie in een doorlopende leerlijn. De lessen zijn gericht op de ontwikkeling van de creativiteit; op verbeeldingskracht, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen, discipline (kennis en vaardigheden) en samenwerking. Kinderen leren creëren, tonen en reflecteren.
Westland Cultuurweb steunt de scholen op verschillende manieren in hun cultuurbeleid en bij het implementeren van de leerlijnen, waaronder door het aanbieden van teamtrainingen, coaching van leerkrachten en de cursus Interne Cultuur Coördinator.

Westland Cultuurweb blijft de komende twee jaar, in samenwerking met Westlandse scholen, leerlijnen ontwikkelen voor o.a. erfgoed, literatuur & filosofie, beeldende kunst, media. Ook het culturele veld wordt betrokken bij de ontwikkeling en een deel van de uitvoering van lessen.

Lees hier een artikel in het AD over de start van Kunstkracht10. AD: "Meer focus op Cultuur"