Expositie Open Monumentendag Poeldijk

Gepubliceerd op maandag 18 augustus 2014

Tijdens Open Monumentendag 2014 zijn in de H. Bartholomeuskerk verschillende exposities te zien.

De expositie over het schilderij Het Martelaarschap van de H. Bartholomeus besteedt aandacht aan het restauratieproces en de geschiedenis van het schilderij. Foto’s, films en replica’s brengen dit in beeld. Het paneel is van de hand van Jacob Cornelisz. van Oostsanen en is geschilderd tussen 1500 en 1505. In 2014 is het schilderij gerestaureerd door Atelier Boersma te Rotterdam.

De expositie Pastoor Verburch Op Reis laat de geschiedenis van de schuilkerken in het Westland zien. Ook in het Westland zijn na de Reformatie veel schuilkerken. Het is de katholieken dan verboden om hun geloof openlijk te belijden. Deze schuilkerken zijn vaak op zolders of in schuren van afgelegen boerderijen. Ze zijn in gebruik tot in het begin van de 18e eeuw. Veel van deze plekken bestaan nu niet meer. Aan de hand van de bekende en fraaie Krukius kaart wordt een beeld gegeven van de locaties van deze kerken in het Westland.

Het archief van de H. Bartholomeusparochie gaat terug tot in de 17e eeuw. Het herbergt oude charters met lakzegels en andere historische documenten. Een selectie hiervan wordt uitgelicht in een diapresentatie. Ook is er een aantal originelen te bewonderen. Medewerkers van de Werkgroep Historie Bartholomeus Poeldijk die het archief onder hun beheer hebben, geven tekst en uitleg over de archiefstukken.

Klassendag
Vrijdag 12 september is het Klassendag en bezoeken de leerlingen van groep 8 van de basisscholen Verburch-hof en De Nieuwe Weg de kerk. Onder leiding van Pastor Dits leren zij over de geschiedenis van de schuilkerken en krijgen zij uitleg over het liturgisch zilver. Ook gaan de kinderen op een creatieve manier aan de slag met het thema ´Op Reis´. Het resultaat hiervan is te zien in een expositie in de kerk op de Open Monumentendag.

Naast deze verschillende exposities zijn ook nog enkele schatten uit de collectie van de H. Bartholomeusparochie te zien, waaronder een 18e eeuws (reis) tabernakel, missiebusjes, liturgisch textiel en 18e en 19e eeuws zilver. Ook kunt u luisteren naar de muziek van het Meijer Quintet uit ´s-Gravenzande en middeleeuwse liederen van de Vrouwenschola van de zangkoren “Deo Sacrum” Poeldijk. Verder is er een unieke vaartocht met een oude tuindersschuit naar de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck.

Informatie
De kerk is open zaterdag 13 september 10:00 - 17:00 uur en zondag 14 september 11:00 - 17:00 uur. De expositie is vrij toegankelijk. H. Bartholomeuskerk, Voorstraat 111, 2685 Poeldijk.

Zie ook de website van de federatie www.rkwestland.nl/federatie en de Facebook pagina www.facebook.com/bartholomeuspoeldijk.