Expositie Bartholomeus Op Reis

Gepubliceerd op maandag 18 augustus 2014

De H. Bartholomeusparochie te Poeldijk is al zo’n 200 jaar in het bezit van het bijzondere schilderij Het Martelaarschap van de H. Bartholomeus. Het paneel is van de hand van Jacob Cornelisz. van Oostsanen en is vermoedelijk geschilderd tussen 1500 en 1505. Het heeft waarschijnlijk deel uit gemaakt van een altaarstuk. Jacob Cornelisz. van Oostsanen leeft van ca. 1470 tot 1533 en heeft een succesvol atelier aan de Kalverstraat te Amsterdam. Hier werken een aantal leerlingen en medewerkers onder zijn leiding. Zijn beroemdste leerling is Jan van Scorel. Van Oostsanen schildert zowel religieuze voorstellingen als portretten. 

Het paneel van de H. Bartholomeus is in 1996 opnieuw ontdekt. Het is dan nog toegeschreven aan de Meester van de Kruisafneming van Figdor. Nu wordt het toegeschreven aan Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Het paneel behoort tot de vroegst bekende werken van Jacob Cornelisz. en het is van ongekend hoge kwaliteit. Van Oostsanen heeft het verhaal van de heilige Bartholomeus in meerdere scenes weergegeven, als een chronologisch beeldverhaal. In 2014 is het schilderij gerestaureerd door Atelier Boersma te Rotterdam.

Op 13 september zijn er tijdens de opening twee lezingen waarin het restauratieproces en de geschiedenis van het schilderij worden belicht. De expositie in de kerk besteedt aandacht aan de schilder Jacob Cornelisz. van Oostsanen, zijn atelier en de herkomst van het schilderij. Er zijn onder andere replica´s te zien van enkele van zijn schilderijen en korte filmpjes over Van Oostsanen en zijn werkwijze. En natuurlijk het originele schilderij.

Opening zaterdag 13 september 2014 om 10:00 uur (ontvangst met koffie vanaf 09:30 uur)
-  Welkomstwoord door Cora van Dalen, voorzitter Werkgroep Historie Bartholomeus
Poeldijk.
-  Lezing over de geschiedenis van Het Martelaarschap van de H. Bartholomeus door Henk
Willemsen, archivaris.
-  Optreden Vrouwenschola van de zangkoren “Deo Sacrum” Poeldijk.
-  Lezing over het restauratieproces van Het Martelaarschap van de H. Bartholomeus door
Annetje Boersma, restaurator.

Wanneer u bij de opening aanwezig wilt zijn kunt u zich aanmelden via een e-mail aan historiebartholomeuspoeldijk@gmail.com of telefonisch 0174 - 242213 / 06 - 12124640. De kerk is open zaterdag 13 september 10:00 - 17:00 uur en zondag 14 september 11:00 - 17:00 uur.

De expositie is vrij toegankelijk. H. Bartholomeuskerk, Voorstraat 111, 2685 Poeldijk. Voor meer informatie zie de website van de federatie: www.rkwestland.nl/federatie. Of bezoek de Facebook pagina: www.facebook.com/bartholomeuspoeldijk en blijf op de hoogte.