Expositie

Expositie 'Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw'

In het Westlands Museum is een zeer bijzondere expositie te zien over ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’. Het toont een beeld van de tijd dat de stedelijke elite het platteland ontdekte en er megalomane huizen ging bouwen. Kleine paleizen die in de loop der tijd helaas grotendeels verdwenen zijn.
De buitenplaatsen dienden als toevluchtsoord voor de zomermaanden omdat er dan een enorme stank in de stad hing. Dat kwam doordat alle afval in de grachten werd gegooid en er nog geen doorstroming was geregeld. Met de familie en de hele huishouding kwam men daarom in juni naar het buitenhuis en verbleef daar gedurende enkele maanden. Rondom de huizen lagen grote barokke tuinen en die gebruikte men voor spel en wandelen. Maar ook werden familie en vrienden uitgenodigd om hen mee te laten genieten alle pracht en praal.
De tentoonstelling laat zien hoe de buitenplaats aan het begin van de 17e eeuw opkwam als herenkamer op de pachtboerderijen, en evolueerde tot de lusthoven aan het eind van die eeuw. Van een van die lusthoven, Zuidwind in ’s-Gravenzande, is een grote maquette te zien in de expositie, die op basis van nieuwe kennis is gereconstrueerd.
Topstukken zijn in bruikleen gegeven door onder andere het Koninklijk Huisarchief (koninklijk speelgoed), de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (meubilair voor de stijlkamer), Paleis het Loo en Kasteel-museum Sypesteyn (17e eeuws servies). Een heel bijzonder object is het rariteitenkabinet, een verzameling zeldzame en exotische voorwerpen die een buitenplaatseigenaar graag aan zijn gasten liet zien.
Ook rondom het museum is er volop aandacht voor het thema buitenplaatsen. Er is een barokke tuin ingericht, een oranjerie-tuin met tien exotische planten die op Paleis Honselersdijk voorkwamen, en er is een menagerie, een verblijf voor exotische vogels.
Om de sfeer van de Gouden Eeuw te ervaren organiseert het museum gedurende het jaar veel activiteiten, waaronder workshops, proeverijen, fietsexcursies en lezingen. Kijk voor meer informatie op www.westlandsmuseum.nl.

Praktische informatie

Westlands Museum
Middel Broekweg 154
2675 KL Honselersdijk

Datum:
zo 28 apr 2019 t/m zo 15 mrt 2020

Prijs:
gratis voor museumkaarthouders en kinderen; volwassenen € 5,50, 65-plussers € 5,00

Organisatie/organisator:
Westlands Museum

Meer informatie:
http://www.westlandsmuseum.nl

Disciplines

Beeldend
Erfgoed

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.