Extern aanbod - Beeldend - PO groep 4

Kunstkracht

Helden en portret

Workshop Monstermasker
Geïnspireerd door de vreemd gehaakte maskers van Aldo Lanzini experimenteren de leerlingen met textiel. Op basis van hun ontdekkingen creëren ze hun eigen monstermasker.

Workshop Dierenkop (externe les)
De leerlingen maken een portret van dieren die in het Westland voorkomen, bijvoorbeeld een portret van een insect die veel in de kassen voorkomt. Door in te zoomen op de kop van het dier ontstaan er fascinerend grote bijen-, wespen- of vliegenkoppen. De leerlingen leren hiervoor werken met houtskool. De externe aanbieder kan er voor kiezen om hier ook nog een ander materiaal aan toe te voegen.

Workshop Keramisch portret (externe les)
Met een externe kracht maken de leerlingen een portret van keramiek. De basisverhoudingen van een gezicht komen aan bod. De externe aanbieder kan er echter voor kiezen om de verhoudingen bij het maken weer los te laten en bijvoorbeeld karikaturaal te werken. Leerlingen kunnen hun eigen gezicht of het gezicht van een medeleerling als uitgangspunt/hulpmiddel gebruiken bij het maken van het portret.

Workshop Op een voetstuk (externe les)
Een echte held verdient het om op een voetstuk te worden gezet. Dat voetstuk noemen we in de kunst ook wel een sokkel. In de workshop wordt een link gemaakt met Westlandse sokkels, zoals het kunstwerk ‘De omgekeerde bloempot’. De leerlingen maken in de workshop een bijzondere sokkel, wat op zich zichzelf al een kunstwerk kan zijn.

Workshop Stripverhaal (externe les)
In de workshop wordt een relatie gelegd met het Westland, bijvoorbeeld door de workshop te introduceren met de strip ‘De woeste wespen’ van Suske en Wiske. De leerlingen maken hun eigen stripverhaal. Hier kan de relatie met het Westland ook in terug komen. De externe docent kan gebruik maken van de ervaring en kennis die de leerlingen hebben opgedaan in de basis- en/of verdiepingsreeks.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Helden en portret
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 4 staan in het teken van helden en portret. Voor vier van de vijf de workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Bij de workshop 'Monstermasker' wordt het verhaal 'Hoe monster aan zijn naam komt' uit het boek 'Spokerijen in het Westland' van J.G. de Ridder (1976, p. 32-36) gebruikt. Dit verhaal wordt op termijn bijgevoegd.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.