Verdiepingsreeks - Beeldend - PO groep 5

Kunstkracht

Kunst of niet?

In deze lessenreeks gaan de leerlingen in gesprek en op onderzoek of iets kunst is of juist niet. Ze beschouwen en reflecteren op het werk van diverse kunstenaars en gaan met verschillende materialen en technieken aan de slag voor een eigen bewerking.

Les 1:
De leerlingen maken met de kunst van Atelier van Lieshout als inspiratiebron een prototype van klei van een voorwerp voor toegepaste kunst in de openbare ruimte.

Les 2:
In de stijl van de zachte ladder, hamer, zaag en emmer van Claes Oldenburg, worden er kunstwerken van ongebruikelijk materiaal zoals stof, wol en polyether gecreëerd.

Les 3 & 4 (extern):
De groep kiest een voorwerp, groente of product dat ze op gaan blazen tot een enorm kunstwerk. Het kunstwerk zal onder begeleiding van een beeldend kunstenaar uit losse stukken opgebouwd worden.

Les 5:
Het gezamenlijke kunstwerk wordt geplaatst in een openbare ruimte. Er vindt interactie plaats met het publiek rondom de vraag: “Kunst of niet?”.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Toegepaste kunst
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid filmpjes en afbeeldingen te tonen.
  • Gereedschappen: HB potloden, gummen, puntenslijpers, kleigereedschap, onderleggers, schorten, scharen, touw.
  • Kunstmaterialen: wit papier, zelfdrogende klei, witte en gekleurde stof of lakens (evt. in stroken geknipt/gescheurd), wol.
  • Een fotocamera of mobiele telefoon met camerafunctie.
  • Externe lessen: stof, polyether of een ander materiaal. Het benodigde materiaal wordt (in overleg met de school) door de vakdocent aangeschaft.

Overige informatie

Les 3 en 4 worden gegeven door een externe vakdocent. Een aanbieder is te boeken via website Westland Cultuurweb.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.