Extern aanbod - Theater - PO groep 5

Kunstkracht

Vanuit omgeving

Workshop Rekwisieten (externe les)
Het doel van deze workshoples is dat leerlingen vanuit rekwisieten korte scènes/sequensen maken, waarin de spullen niet op een causale manier worden gebruikt, maar gezocht wordt naar abstractie, esthetiek, absurditeit, en vervreemding. Hoe kunnen alledaagse spullen uit het schoolgebouw een inspiratiebron zijn om theater te maken?

Workshop Grime (externe les)
Het doel van deze, door een externe theaterdocent (grimeur) gegeven les, is dat de leerlingen kennis maken met grimeren en hun eigen ideeën kunnen omzetten naar een concreet resultaat. Daarmee leren ze buiten de kaders te denken: ze zitten niet per se vast aan het gegeven dat iets moet ‘lijken’. Ze kunnen kiezen voor een fantasie-grime en daarmee een heel eigen werkelijkheid oproepen.
Naast het verwezenlijken van een creatief idee, en de lol van het elkaar grimeren, is het elkaar schminken ook een mooi onderzoek voor de leerlingen. Leerlingen in deze leeftijd zijn veel bezig met sociale vaardigheden, waaronder het inleven in de belevingswereld van ‘de ander’. Hoe beleeft de ander het om geschminkt te worden?

Workshop 2=1
De leerlingen leren om gezamenlijk te spelen als Siamese tweeling. Via oefeningen leren ze fysiek met elkaar te spiegelen en daarbij elkaar te kunnen leiden en volgen. Vervolgens maken ze een scène waarin ze door het kostuum letterlijk aan elkaar vast zitten en samen moeten spelen. Hierin leren ze een klein conflict uit te werken.

Workshop Van kranten
Vaak is de neiging om een decor te bouwen van veel spullen waarbij er weinig aan de verbeeldingskracht wordt overgelaten In deze workshop leren de leerlingen iets over hoe ze vanuit een krant een scène kunnen vormgeven. Concreet (vanuit de functie wat het is) maar ook abstract (waarbij het staat voor iets wat het niet is, iets anders verbeeldt).

Workshop Schilderen met geluid
In deze workshop werken de leerlingen vanuit muzikaliteit. Ze gaan, nadat ze hun stem hebben opgewarmd, met hun stem geluiden maken die een sfeer geven van een plek of situatie. Tot slot maken ze op basis daarvan een scène waarin spel en geluidseffecten worden gecombineerd.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Vanuit omgeving
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 5 staan in het teken van werken vanuit de omgeving. Voor de workshops grime en rekwisieten kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.