Extern aanbod - Theater - PO groep 2

Kunstkracht

Theater typetjes

Workshop grime (externe les)
Het doel van deze, door een externe theaterdocent (grimeur) gegeven les, is dat de leerlingen kennis maken met grimeren. Het gaat er bij deze jongste groepen vooral om dat duidelijk wordt dat je als je grime op hebt, je dan kan veranderen in iets of iemand anders. Omdat vooral de lol van het grimeren zou moeten worden ervaren bij deze leeftijdsgroep, kunnen de leerlingen zelf kiezen wat ze willen grimeren en wat ze ‘willen worden’.

Workshop goochelaar (externe les)
Het doel van deze, door een externe theaterdocent (goochelaar) gegeven les, is dat de leerlingen kennis maken met goochelen. Het gaat er bij deze jongste groepen vooral om dat duidelijk wordt dat je allerlei trucs kunt doen die de verbeelding prikkelen. Het is de bedoeling dat de leerlingen verschillende trucs te zien krijgen, maar ook zelf een goocheltruc mogen leren. Zij zullen zelf dus ook voor even een goochelaar mogen zijn. Juist in dit laatste aspect zit een groot deel van de theatrale beleving.

Workshop verhalenverteller (externe les)
Het doel van deze, door een externe theaterdocent (verhalenverteller) gegeven les is dat de leerlingen kennis maken met verhalen vertellen. Het gaat er bij deze jongste groepen vooral om dat er geoefend wordt in het vertellen van verhalen die de fantasie prikkelen. Het is de bedoeling dat de leerlingen de verschillende vaardigheden, zoals onder andere het spannend vertellen van een verhaal, van het verhalen vertellen aangeleerd krijgen. Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf ook even verhalenverteller zijn.

Workshop clown (externe les)
Het doel van deze, door een externe theaterdocent (clown) gegeven les is dat de leerlingen kennis maken met clownerie. Het gaat er bij deze jongste groepen vooral om dat duidelijk wordt dat je allerlei grapjes kunt doen en/of (clowns)streken kunt uithalen die de verbeelding prikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan dingen die mis gaan (slapstick). Het is de bedoeling dat de leerlingen de verschillende aspecten van de clownerie aangeleerd krijgen en daarna zelf voor clown leren spelen.

Workshop hoedjes
In deze les worden personages gemaakt vanuit hoeden. In principe kan elk hoofddeksel gebruikt worden, maar hoeden die goed werken bij deze leeftijd zijn prinsessenkroontjes, goochelaarshoeden, politie- en brandweerhelmen, enz. Denk bijvoorbeeld ook aan hoofddeksels als een badmuts, een operatiemuts, een bruidssluier, een heksenhoed, enz. Eerst worden een paar korte opdrachten met hoedjes uitgevoerd. Daarna kiest elke leerling een eigen hoofddeksel en verzint daarbij een personage. Vanuit dit personage worden daarna korte scènes geïmproviseerd in de vorm van ontmoetingen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Theater typetjes
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 1 en 2 staan in het teken van theater typetjes. Voor de workshops grime, goochelaar, verhalenverteller en clown kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.