Verdiepingsreeks - Media - PO groep 6

De baas van Nederland
In deze lessenreeks werken de leerlingen met verschillende materialen en technieken m.b.t. fictiefilm en experimenteren met een videocamera om de mogelijkheden en de kaders binnen de discipline film te ontdekken. De leerlingen leren te begrijpen hoe een fictiefilm gemaakt wordt, ontdekken hoe beeldtaal werkt en hoe zij hiermee kunnen werken en zetten deze kennis in voor het verbeelden van een eigen verhaal of gebeurtenis.
Les 1 (extern):
De leerlingen krijgen handvatten om inhoudelijk te brainstormen, een moodboard te maken, een verhaal te bedenken en out of the box te fantaseren. De externe vakdocent begeleidt de leerlingen een eigen verhaal te kiezen vanuit een subthema waarop ze een scenario maken.
Les 2 (extern):
De leerlingen leren inhoudelijk te reflecteren op de gemaakte verhalen en keuzes te maken om hun verhaal definitief te maken d.m.v. handvatten en werkvormen begeleid door de externe docent. Het verhaal wordt in tekst verbeeld in een storyboard waarbij ze filmtechnische elementen verwerken en keuzes maken in verhaal, camera- en acteerwerk. Ze leren kritisch te kijken of een verhaal communiceert naar de kijker, zowel in tekst (scenario) als in beeld (storyboard).
Les 3:
Er wordt gewerkt met kaders en perspectieven en georiënteerd op fictiefilms. De leerlingen verfilmen van hun fictiefilm scenario en storyboard en passen de geleerde filmtechnieken toe.
Les 4:
De leerlingen leren monteren, in beeld een verhaal te vertellen en spelen met tijd.
Les 5:
De leerlingen bekijken de gemaakte video’s en oefenen hun presentatievaardigheden. Bewustwording van eigen leerproces en leerprocessen van de andere leerlingen horen hierbij, net als reflecteren op het eigen leerproces, de zelfgemaakte films als eindproducten.