Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 7

Kunstkracht

Het Westland in WOII en herdenken

De leerlingen leren over de Tweede Wereldoorlog en de situatie waarin het Westland toen verkeerde. 

Les 1:
De leerlingen maken kennis met het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en met Westlandse oorlogsmonumenten. Ze ontwerpen hun eigen oorlogsmonument.

Les 2 (extern):
Deze externe les staat in het teken van herinneringen aan de oorlog in de openbare ruimte. Een expert gaat maken met de leerlingen kennis de Atlantikwall en de overgebleven herinnering in hun lokale omgeving bekijken.

Les 3:
De leerlingen realiseren zich dat er een gigantisch verschil is in voedselconsumptie nu en in de oorlog. Ze beseffen hoe het is om honger te hebben en welke gevolgen dat heeft.

Les 4:
De leerlingen leren de oorsprong van achternamen kennen en leren hoe Joodse kinderen aan de dood ontsnapten in WOII. Ze maken kennis met de historie van de Joodse gemeenschap in het Westland en verwerken dit d.m.v. theater.

Les 5 (extern):
De aanbieder deelt herinneringen aan WOII. Bijvoorbeeld over hun leven tijdens de bezetting, de hongersnood en de voedselrantsoenering, de schaarste, de angst voor razzia’s, de aanval door V1-V2’s, de arbeidsinzet en de bevrijding. Maar ook over de waarde van het herdenken nu en het bewaren van en doorgeven van deze verhalen. De leerlingen stellen vragen en leven zich in de verhalen in en onderzoeken welk verhaal zij willen delen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Oorlog en vrede
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes, afbeeldingen en websites te tonen.
  • Potloden in twee kleuren (voor iedere leerling), een stapel tijdschriften (zoals de Margriet), A3-postervellen, pen en papier.
  • Scharen en lijm.
  • Een geboortekaartje.
  • Kaart van Nederland.
  • Boek: C.J.M. Bentvelzen, P.A. Smit & P.A. Vreugdenhil (1995). Gemeente Naaldwijk 1940-1945. Blz. 94-98, 236 (zie website Cultuurweb).
  • Een grote doos of kist.

Overige informatie

Les 2 en 5 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.