Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 3

Aap, noot, mies
De leerlingen kunnen zich inleven in de tijd van het erfgoed. Ze leven zich in in de toekomst van het onderwijs en voegen er eigen beelden aan toe. De leerlingen kunnen, onder begeleiding, de mogelijke betekenis van erfgoed in relatie tot hun eigen leefwereld en hun eigen identiteit benoemen. Ze voeren een filosofisch gesprek over het verschil tussen vroeger, nu en de toekomst. Ze denken na over de waarde van de mogelijke veranderingen en de waarde van de huidige situatie.
Les 1:
De leerlingen leren schrijven zoals vroeger.
Les 2:
De leerlingen ervaren het verschil tussen het schrijven van vroeger en nu.
Les 3 (extern):
De leerlingen maken kennis met de geschiedenis van het boek. Ze vergelijken oude boeken met boeken van nu. Ook gaan de leerlingen hele oude boeken over het Westland bekijken en leren dat ze andere letters gebruikten en waarom oude boeken bewaard moeten blijven.
Les 4:
Het bestaan en gebruik van de boeken van de toekomst (luisterboeken en e-readers) staan deze les centraal.
Les 5 (extern):
Letters van vroeger worden in deze les vergeleken met letters van nu en er wordt een koppeling gemaakt met de letters en de manier van schrijven van de toekomst. De leerlingen denken na over de veranderingen in de toekomst afgezet tegen de situatie van vroeger en nu. Ze vormen een mening over deze veranderingen. De leerlingen leren bewust kijken naar de vormen en stijlen van letters en maken vervolgens keuzes om zo nieuwe letters te ontwerpen en uiteindelijk het alfabet van de toekomst te maken.