Cursus

Contrasten: vijf lessen over de modene kunst

Vijf weken lang elke keer weer twee beeldende kunstenaars, bekende en onbekende. Vernieuwend en soms choquerend tegelijkertijd. Tien personen die in de 20ste en gedeeltelijk in de 21ste eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld

GROOT-BRITTANNIË
Henry Moore (1898-86) bekend door zijn grote abstracte bronzen en marmeren sculpturen. Hij speelde een belangrijke rol bij het introduceren van een nieuwe vorm van modernisme in het Verenigd Koninkrijk.
Francis Bacon (1909-1992) maakte doeken met een sterke expressionistische stijl. Zijn doeken tonen wanhopige en depressieve personen die in een chaotische wereld leven en zich hebben teruggetrokken op een claustrofobische duistere locatie.

Constantin Brâncuși (1876-1957 een wegbereider voor de abstracte kunst. Afkomstig uit Roemenië heeft hij het grootste deel van zijn leven in Frankrijk gewoond en gewerkt.
Anish Kapoor (geb. 1954) Brits ontwerper en beeldhouwer werkt o.a. met veel met grote gebogen spiegelende oppervlakken.

DE VERENIGDE STATEN.
Tom Wesselmann (1931-2004) was een Amerikaans kunstschilder, beeldhouwer en graficus die gezien wordt een als belangrijke vertegenwoordiger van de Popart evenals en James Rosenquist (1933-2017). Rosenquist nam het alledaagse Amerika als zijn inspiratiebron. Hij gebruikte motieven uit de dag-, week- en maandbladen. De doeken werden steeds groter..

DUITSLAND
Het werk van Anselm Kiefer (geb. 1945) is evenals dat van Jörg Immendorff sterk verbonden met de Duitse verleden. Zijn metersgrote werken dragen mythische namen zoals Deutschlands Geisteshelden, Parzifal, Winterlandschaft, Hermannsschlacht, Die Meistersinger, Siegfried vergißt Brünhilde.

Jörg Immendorff (1945-2007) geboren in Bleckede op de grens van Oost en West-Duitsland. In de jaren zeventig werkte hij aan figuratieve, maatschappijkritische schilderijen. Hij werd vooral bekend met zijn serie van zestien grote doeken onder de titel Café Deutschland.

Gerhard Richter (geb. 1932) was samen met Sigmar Polke de grondlegger van het "kapitalistisch realisme". Zijn 'Abstraktes Werk' werd in 2015 voor 41 miljoen euro geveild bij Sotheby's in Londen.

Georg Baselitz (geb. 1938) werk wordt soms wel "neo-expressionistisch" genoemd.

Direct tickets kopen of reserveren
Praktische informatie

Zalencentrum Ontmoetingskerk
Anjerlaan 47
2617 KH Naaldwijk

Datum:
ma 21 jan 2019 t/m ma 18 feb 2019

Tijd:
11:00 - 12:45 uur

Prijs:
€ 50 voor vijf lessen

Organisatie/organisator:
Kunstgeschiedenis

Meer informatie:
http://www.kunst-en-reizen.nl/index.html
kunst-en-reizen@hotmail.com

Disciplines

Beeldende kunst

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.