Cursus

Jongkind - Pionier van het Impressionisme

Jongkind - Pionier van het Impressionisme

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het Impressionisme. Bevriend met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro, schilderde Jongkind zelf ook al stadsgezichten, kustscènes en rivierlandschappen.

Jongkinds rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de jonge Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf hij de aanzet tot het Impressionisme in Frankrijk. De vader van het Impressionisme, Claude Monet, zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’.

De grote expositie in het Dordrechts Museum toont schilderijen van Jongkind en van zijn Franse vrienden zoals Monet, Boudin en Daubigny, uit museale en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. De virtuositeit van Jongkinds vlugge, rake penseelstreek komt in een selectie aquarellen duidelijk naar voren. Veel van de getoonde werken zullen ook nog eens voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Tijdens de cursus licht cultuurhistoricus Hoo-Man Chan een groot aantal kunstwerken toe en geniet u van veel van Jongkinds schilderingen van ijsgezichten, maannachten, de Nederlandse polders, de havens van Rotterdam en Dordrecht. Daarbij zullen ook Franse landschappen van de hierboven genoemde Impressionisten in verband met het werk van de Nederlandse landschapsschilder worden gebracht.

Direct tickets kopen of reserveren
Praktische informatie

VU Westland
Koningin Julianaweg 158
2691GH 's-Gravenzande

Datum:
do 15 mrt 2018 t/m do 29 mrt 2018

Tijd:
13:30 - 15:30 uur

Prijs:
€60,00

Organisatie/organisator:
VU Westland

Meer informatie:
https://www.vuwestland.nl
info@vuwestland.nl

Disciplines

Beeldende kunst
Literatuur & Filosofie

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor uw eigen educatieoverzicht of meld u aan.