Grenzeloos talent in de schijnwerpers

Gepubliceerd op woensdag 29 september 2021

Op maandag 27 september heeft wethouder Piet Vreugdenhil in De Naald het startschot gegeven voor het nieuwe kunstprogramma: “CultuurZonderGrenzen”. Het initiatief van VluchtelingenWerk, Bibliotheek Westland, Westland Cultuurweb richt zich op de ontwikkeling en uitvoering van actieve kunstparticipatie voor mensen die zich vanuit diverse hoeken van de wereld in Westland vestigen. 

Na de opening van de wethouder introduceerden Renske van Kooij, directeur Bibliotheek Westland, en Jeroen Kunstman, directeur Westland Cultuurweb, het kunstprogramma dat vol enthousiasme is ontvangen. In de kleine zaal werd het publiek tijdens de presentatie verrast door diverse optredens van Nieuwe Westlanders. Zoals een prachtig optreden op de traditionele Oed door Qathan Jasan, die oorspronkelijk uit Bagdad komt. Ook Taissir al Kabani maakte veel indruk met zijn ontwerpen voor jurken en laat een prachtige trouwjurk zien.

Het programma start binnenkort met de eerste Proeverij op 30 oktober. Iedere Nieuwe Westlander kan meedoen op deze gezellige middag en aan allerlei cultuur proeven: van dans tot theater, van muziek tot tekenen en schilderen. Naar aanleiding van de Proeverij start een programma met workshops en lessen dat een aantal weken duurt. Er kan een koor ontstaan, of een orkest of er kan behoefte blijken aan danslessen. Uitwisseling is hierbij uitgangspunt, zodat Nieuwe Westlanders zich thuis gaan voelen in onze cultuur en daarbij hun eigen cultuur kunnen meenemen. Uiteindelijk worden de resultaten getoond op een podium en na vier jaar sluit het programma af met een klein festival.

De feestelijke lancering van “CultuurZonderGrenzen” vond plaats in WestlandTheater De Naald. Het theater staat symbool voor de aard van het kunstprogramma: een podium bieden aan het creatieve talent van Nieuwe Westlanders, vluchtelingen en statushouders die in Westland zijn komen wonen. Eerder dit jaar zijn hier de beelden van de promotiefilm geschoten. Deze kort promotiefilm werd gepresenteerd en zal binnenkort via diverse kanalen te zien zijn. Iedere Nieuwe Westlander die mee wil doen kan zich opgeven bij Ines van der Drift via ivanderdrift@westlandcultuurweb.nl