Huurlingen actief in Wateringen

Gepubliceerd op woensdag 8 september 2021

Zaterdag 11 september 2021 wordt voor de 35e keer de Open Monumentendag gehouden. In Wateringen en Kwintsheul zijn zeven monumenten geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het thema dit jaar is ''Inclusie".

Hofboerderij
Het historische hart van Wateringen presenteert zich in al zijn facetten en van zolder tot kelder. Het Hof gaat terug in de tijd toen de Ridders van de Wateringhe hier hun kasteel hadden staan. Een kampement van ridders, pages, boogschutters, koks en naaisters slaat zijn tenten op. Kinderen en volwassenen kunnen zich aansluiten bij de Huurlingen van Voorne en zelf met pijl en boog schieten of in een harnas het gevecht aangaan. In en om de Hofboerderij worden rondleidingen gegeven waarin onder andere wordt verteld welke verbintenis de ridders hebben met deze historische grond.

Hervormde Kerk
Het oudste gebouw van Wateringen dateert van rond 1350. De preekstoel uit 1646 is gemaakt voor het hof van Frederik Hendrik in Honselersdijk en aan de kerk geschonken door Anna van Hannover, echtgenote van stadhouder Willem IV. Natuurlijk is het beroemde Wateringse Bäts-Witte kerkorgel te bezichtigen en ook te beluisteren. Verder zijn er Westlandse producten en zelfgebakken taart te koop. Er zijn vele foto's te zien van het vroegere interieur van de kerk en oude afbeeldingen van de toren. In het cachot in de toren zit de 17e-eeuwse crimineel Ary van der Leede gevangen. Beklim de trappen en kom ontdekken wat hij heeft misdaan.

Sint Jan de Doperkerk
Een groots voorbeeld van katholieke kerkenbouw is de neogotische Sint Jan de Doperkerk uit 1901. Als de zon schijnt, zijn de gebrandschilderde ramen in al hun schoonheid te zien. Ook bouwpastoor Finkenflügel is op een van de ramen vereeuwigd. Verder zijn het orgel en de toren te bezichtigen en klinkt er de hele dag muziek in de kerk. Vrijwilligers zijn aanwezig om uitleg te geven over alle bijzondere ornamenten in de kerk. Voor bezoekers staat de koffie klaar.

Molen Windlust
Een originele korenmolen uit 1869, gerestaureerd en heropend in 1972, in vol bedrijf met een prachtig uitzicht over het Westland, Den Haag en bij mooi weer zelfs Rotterdam. Neem een verrekijker mee en ontdek vanaf de hoogste molen van het Westland de vele molens in de omgeving en kijk uit over de Rotterdamse havens en de Euromast. De molenaars geven uitleg over het malen van koren.

Druivenkwekerij Sonnehoeck
Dit bijzondere tuinderscomplex dateert uit 1729. Naast een woning zijn er acht kassen, twee ketelhuizen met schoorstenen, een watertoren en een fruitmuur uit 1815. Dit jaar is er speciale aandacht voor de fruitmuur langs de Poeldijkseweg die onlangs is gerestaureerd. Er wordt bij de muur een informatiebord geplaatst.

Sint Andreaskerk
De Heulse Andreaskerk is in 1893 gebouwd naar een ontwerp van J. Tonnaer uit Delft. In 1951 is de kerk uitgebreid. Uit het kerkarchief zijn bijzondere documenten gehaald, zoals de doopboeken waar elke Heulenaar de eigen doop of die van de voorouders kan opzoeken. Vrijwilligers geven rondleidingen door hun kerk die al sinds de 19e eeuw het hart van de Heulse samenleving vormt. De toren staat open voor iedereen die de energie heeft om naar boven te klimmen en daar te genieten van het unieke uitzicht.

Gemaal Oude en Nieuwe Broekpolder
In het uiterste puntje van Kwintsheul langs de Zweth staat een gemaal in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1881 door het Hoogheemraadschap naar ontwerp van J.P. van den Berg Jzn. De machinist laat speciaal voor Monumentendag de dieselmotoren draaien. Speciaal op Open Monumentendag vaart er een boot met een gids tussen het Gemaal en het natuurgebied de Zeven Gaten.


Het gehele programma van de Westlandse Open Monumentendag lees je hier!