Plofklas op de Mariaschool

Gepubliceerd op woensdag 8 september 2021

Nu de scholen weer zijn begonnen, heeft de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul weer eens een mooie klassenfoto uit de collectie gehaald.

De camera staat gericht op een klas met maar liefst 34 meiden van de Mariaschool aan de Julialaan. Op deze plek vinden we nu de Bakkershof. Aan de zijkant staat één leraar die deze flinke groep in bedwang moest houden. De foto is afkomstig van Yvonne Jutte en volgens de beschrijving moet dit het jaar 1969 zijn. In die tijd waren er in Wateringen nog aparte meisjes- en jongensscholen voor de katholieke kinderen. De meisjes zaten op de Mariaschool en de jongens op de Jozefschool aan de Herenstraat. Anno 2021 wordt bij dertig leerlingen al gesproken over een plofklas en wordt er alles aan gedaan om kleinere klassen te krijgen. Eind jaren zestig waren klassen van meer dan dertig kinderen heel gewoon.

Wie zijn deze 34 meisjes en de ene leraar die op deze foto uit 1969 staan? Wat is er van ze geworden? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail of Facebook. Op de website en Facebook staan er nummers bij de kinderen als hulpmiddel bij het reageren.

Foto van de Maand
De Historische Vereniging plaatst maandelijks een foto op de website www.hvwk.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/hvwateringen. Het gaat om historische foto’s waarvan de werkgroep de achtergrond niet kent. Informatie en tips kunnen direct worden gezonden naar foto@hvwk.nl. Alle reacties komen op de website te staan. Op Facebook kunnen reacties direct worden geplaatst. De bundeling van alle reacties verschijnt in het ledenblad.

Maandelijks spreekuur
Vanwege de coronamaatregelen is het historisch spreekuur tot nader bericht afgelast. De vereniging hoopt over een tijdje op de eerste zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur weer gasten te verwelkomen in de Kaaskelder van de Hofboerderij in Wateringen. Tot die tijd is het mogelijk om op afspraak langs te komen in de Hofboerderij, binnen de voorschriften van de overheid.