Voorstelling

van Waveren, een kroniek van een Hollandse tulpenfamilie, gebaseerd op waargebeurde verhalen

In ‘Van Waveren’ volgen we de zoektocht van Guido, kleinzoon van een rijke bollenteler, naar zijn roots. Hij probeert de geschiedenis van zijn familie te reconstrueren: waar komt hij vandaan, hoe is het zo gekomen en wat is zijn eigen rol hierin? Of hij de waarheid achterhaalt is maar de vraag, het levert in ieder geval prachtig gekleurde verhalen op en een inkijkje bij de excentrieke familie Van Waveren (waar wij de Keukenhof aan te danken hebben).
In 1996 vindt filmmaker Wim van der Aar op het Waterlooplein een tas vol cassettebandjes. Het zijn allemaal opnames die Guido van Waveren maakte van telefoongesprekken voornamelijk met zijn moeder, zijn vriendin en zijn psychiater. In 2006 wordt het levenloze lichaam van Guido in een Amsterdamse gracht gevonden. Na zijn dood maakt Van der Aar een documentaire over de familie Van Waveren, gebaseerd op deze tapes. Ook in het hiervan gemaakte toneelstuk is de verwarde Guido het vertrekpunt.

Het verhaal.
Het is 1930 als de rijke bollenteler Theodoor van Waveren zijn testament opmaakt. Als een King Lear richt hij zich tot zijn vier zoons en verdeelt hij zijn gigantische bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot in de uithoeken van Rusland en de Verenigde Staten. Het is het begin van de dramatische familiegeschiedenis van de vermogende en geniale Hollandse ondernemersfamilie Van Waveren waarin verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht het familiekapitaal voorgoed laten verdampen. Het ondernemen wordt de zoons opgedrongen, het verraad en de frustratie komen in het kielzog mee. Het bezit is zowel bevrijding als vloek. Zoon Erlo vertrekt als ondernemer naar de Verenigde Staten, maar het ondernemen frustreert hem. Hij duikt in de wereld van Carl Gustav Jung en ervaart de ene hergeboorte na de andere. Frank gaat naar Duitsland en trouwt een Joodse vrouw. Tom richt de Keukenhof op. En Tup is een geniale geest, die de ene uitvinding na de andere doet, maar nooit octrooi aanvraagt. Hij trouwt een excentrieke vrouw die hun zoon Guido als redder van de mensheid ziet..

Bewerking en regie Manon de Groot-van Gelder.
Kaartverkoop: Peter Luiten - (070) 3687146, Corrie Stolk - (0174) 629718 en Willem van Delft - 06 511 165 51.
E: reserveren@tghetwildewesten.nl

Direct tickets kopen of reserveren
Praktische informatie

TheaterLoods Westland
Hoogwerf 8c
2671 MJ Naaldwijk

Datum:
zo 23 sep 2018

Tijd:
14:30 uur

Prijs:
€ 15,- (jongeren t/m 18 jaar € 10,-)

Organisatie/organisator:
Theatergroep Het Wilde Westen

Meer informatie:
http://tghetwildewesten.nl

Disciplines

Theater

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.