Expositie

Expositie Chinees porselein uit collectie Verhagen

In de hal van het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk wordt porselein uit de collectie Verhagen geexposeerd. In 1975 werd deze collectie 18e eeuws porselein met bijbehorende kast door Jacobus Verhagen geschonken aan de gemeente Naaldwijk, dat toen net een nieuwe gemeentehuis had.
Jacobus was bankier in Brussel maar woonde voornamelijk in Zwitserland. Hij was in 1896 in Naaldwijk geboren als zoon van de rijke graanhandelaar Arend Lambertus Verhagen en zijn tweede vrouw Magdalena Noordam. Zij kwam uit een welgestelde Westlandse familie en verzamelde Chinees porselein. Haar verzameling heeft Jacobus met zijn vrouw Martha uitgebreid tot de waardevolle collectie die het nu is.

Het porselein is ijdens de Qianlong en de Yongzheng periode in China vervaardigd en werd in opdracht van kunstverzamelaarsdoor de schepen van de VOC naar Europa vervoerd . Aan het einde van de 19e eeuw was er veel belangstelling voor de historie van de VOC en daarmee ook voor het inmiddels antieke porselein.

De collectie bestaat voornamelijk uit borden versierd met bloemen, vogels en mensen, maar ook uit kommetjes, kop en schotels en een theepotje. Enkele exemplaren zijn aan de achterzijde beschilderd.

Praktische informatie

Historisch Archief Westland
Verdilaan 7
2671VW Naaldwijk

Datum:
do 24 mei 2018 t/m di 3 jul 2018

Tijd:
09:00 - 16:30 uur

Organisatie/organisator:
Historisch Archief Westland

Meer informatie:
https://www.historischarchiefwestland.nl/collectie/porseleincollectie-verhagen-geexposeerd/

Disciplines

Erfgoed

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.