Voorstelling

Hinkebilly

1934
Op het kleine afgelegen Ierse eiland Inishmaan ontstaat grote opwinding als bekend wordt dat een beroemde Hollywood regisseur op het naburige Inishmore een film komt opnemen.
De jonge, kreupele Billy ‘HinkeBilly’ Claven hoopt op een rolletje. Dé kans om weg te komen van dat duffe eiland en van zijn 'tantes', de twee wereldvreemde zussen Kate en Eileen Osborne, die zich na de dood van zijn ouders over de jongen hebben ontfermd.
Die filmopnamen zijn natuurlijk groot nieuws voor het theatrale wandelende nieuwsblad van het eiland, Johnny 'Poteen' Mike, een van de weinigen op het eiland die kan lezen of schrijven.
Maar heel weinig mensen kennen het echte verhaal van Billy Claven. Meerdere verhalen doen de ronde, elk met hun eigen waarheid. Kate en Eileen, die een winkeltje annex dorpshuis runnen, waar ze 'enkelt wat je hier ziet' verkopen, houden in ieder geval hun lippen stijf op elkaar.
Het speculeren en dagdromen laten ze over aan de snoeplustige broer Bradley McCormick en diens knappe, grof gebekte zus Helen.
Ook veearts Brian McSharry, die de eilandbewoners ‘erbij doet’ en de ruwe zeebonk 'Babby' Bobby Bennett hebben zo hun dromen en geheimen, om maar te zwijgen over de stokoude drankzuchtige Shinhead O'Dougall, moeder van Johnny 'Poteen', die al sinds 1871 treurt om de dood van haar man.

HinkeBilly is een zwarte komedie geschreven door de in London geboren Ierse schrijver
Martin McDonagh (1970). Tijdens zijn zomervakanties in Galway, raakte McDonagh bekend met het dialect dat in deze streek van Ierland gesproken werd, hetgeen een inspiratie werd voor de toneelstukken die hij zou schrijven. Van zijn zestiende tot vierentwintigste schreef hij - zonder succes- hoorspelen en screenplays. Zijn succes kwam toen hij zich ging bezighouden met het schrijven voor theater. Stukken van zijn hand zijn onder andere The Beauty Queen of Leenane, A Skull in Connemara , The Lonesome West, The Cripple of Inishmaan, in het Nederlands vertaald als HinkeBilly en The Lieutenant of Inishmore.
Al deze stukken spelen zich af in County Galway, op de Aran Eilanden, gelegen in de ruige Atlantische Oceaan ten westen van het Ierse vasteland.

Tekst: Martin McDonagh
Regie: Dan Segijn

Spel: Lichtontwerp:
Marga van Reeven - Eileen Osborne Leon Duynisveld
Nausikaä van Heukelom - Kate Osborne
Wim van Baalen - Johnny 'Poteen' Mike Kap en Grime:
Sanne Jeursen - Billy 'HinkeBilly’ Claven Plankeniers Griemtiem
Peter van Oosteinde - Bartley McCormick -Joke ter Schuur
Hanneke van Baalen - Helen McCormick -Marlene Wols
Cent Wageveld - 'Babby' Bobby Bennett
Jacky Oorthuis - Brian McSharry, arts Licht en Geluid:
Gerda van der Valk - Shinead O'Dougall Leon Duynisveld

Kaartverkoop via info@deplankeniers.nl

Praktische informatie

De Theater loods
Hoogwerf 8c
2671 MJ Naaldwijk

Datum:
vr 23 mrt 2018

Tijd:
20:15 - 22:30 uur

Prijs:
€12,50

Organisatie/organisator:
Toneelvereniging De Plankeniers

Meer informatie:
https://deplankeniers.nl/nieuw/
info@deplankeniers.nl

Disciplines

Theater

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor uw eigen educatieoverzicht of meld u aan.